Magyar Szakácsok Évkönyve

2016. 02. 20.

A 2015. 11. 28-ai válaszuk alapján egy olyan címben, mint a Magyar Szakácsok Évkönyve 2015, minden szót nagy kezdőbetűvel kell írni. Hogyan kell helyesen írni, ha csak röviden akarok utalni rá? Például: „Egy könnyen elkészíthető étel receptjét olvastam a 2015-ös évkönyvben/ 2015-ös Évkönyvben.”
Illetve ha, mondjuk, a könyv előszavában utalok magára a könyvre, akkor milyen kezdőbetűvel kell írni? Például: „Amikor elkezdtük összeállítani az évkönyvet/Évkönyvet…”

A 197. szabálypont alapján az azonos címmel megjelenő évkönyvek címét nagy kezdőbetűvel írjuk: Magyar Szakácsok Évkönyve. Nem rendelkezik azonban arról a szabály, hogy miként kell írni, ha csak egy szavával említjük. Az intézménynevek helyesírása kapcsán a 188/d szabálypont szerint az intézmény típusát jelölő szavakat ajánlatos kis kezdőbetűvel írni , amikor valamely szövegben bizonyos intézményre utalnak (pl.: kutatóintézet), bár belső használatra az alkalmi tulajdonnevesülésből fakadó nagy kezdőbetűs írás is elfogadható (pl.: Kutatóintézet). Véleményem szerint az állandó címek írásakor is követhető ez a szabálypont.
(MK)
vissza a főoldalra