Felemelő szeretet – Szentmártonok hálózata

2016. 06. 15. nincs hozzászólás

Szent Márton nyomába indultunk.

SzentMártonévDedeÉKÉPKorábban a két szomszédvár, Pannonhalma és Savaria (Szombathely) vitatkozott, hogy valójában hol is született a későbbi szent, aki nem akart próféta, azaz püspök lenni, ezért a libák közé bújt. A vita eldőlt (egy szombathelyi): Fogadjuk el, hogy Savariában született Szent Márton, de Pannonhalmán jobb a bor…

Várszegi Asztrik főapátnak is van jó válasza a vita eldöntésére: Szent Márton akkora szent, hogy akár két helyen is születhetett… Magyarország legrégibb, Kr. u. 43-tól folyamatosan lakott városáról van szó. Szombathely jelenlegi püspöke, Veres András Franciaországban elégedetten hallotta, hogy a franciák a magyaroknak köszönik Szent Mártont… Ezt akár a történelemkönyvekbe is be lehetne írni, ezek szerint Kr. u. nem sokkal itt már magyarok voltak – a franciák szerint.

SzentmártonokDedeÉKép
 
Ha már Veres András püspök atya: tízéves szombathelyi működésének legnagyobb eredményeit, a püspöki palota, székesegyház felújítását, a nemzetközileg is kiemelkedő Szent Márton-év sikereit már nem tudja learatni, mert a pápa júliustól győri szolgálatra rendelte. Megkérdeztük tőle, hogy mit lehet tudni az utódjáról. Válasza: Két dolog biztos: egy, hogy már megszületett, kettő, hogy pappá van szentelve. 2016. június 11-én a „Szentmártonok” találkozója volt Szombathelyen: Szentmártonkáta, Kunszentmárton, Szalkszentmárton, Tápiószentmárton, Tótszentmárton… 2016. július 9-10-én lesz a nagy Szent Márton-találkozó, melynek jelszava: Felemelő szeretet – Éld át és add tovább! A napot Ákos koncert zárja (egyik fia szintén Márton).

(Manyszi infó, kép: Dede Éva)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra