Zita királynő

2016. 06. 21.

Én mindig így írom: Bourbon-pármai Zita, de mindig kijavítják az egyik honlapon Bourbon-Pármai Zitára, holott szerintem kisbetűs a pármai, mivel arra utal, hogy a hölgy a Bourbon-uralkodócsaládból származik, de annak pármai (Párma városából származó) ágából. Van ahol úgy írják: Bourbon Zita pármai hercegnő, de hivatalosan a Bourbon-p(P)ármai Zita változat használatos…

A helyzetet áttekintve igazából egyik írásmód sem helyes.
A helyesírási segédkönyvekben nem találtam a kérdezett név rögzített formáját.
Az írásgyakorlatban igen gyakori a Bourbon-pármai írásmód, mellyel a származási helyre (Párma) utalnak, de személynévként szokatlan, hogy a név második, kötőjel utáni része kis kezdőbetűs.
Nagy kezdőbetűvel (Bourbon-Pármai) egy ember nevében két családnév kapcsolódik össze. Ezt a formát az az alapelv indokolja, hogy a személynevek minden eleme nagy kezdőbetűs.
A nagykötőjeles összekapcsolása (Bourbon–Pármai) két külön személyt szoktunk jelölni.

B. Hamann Habsburg-lexikon c. művében Zita Bourbon-pármai hercegnő mellett szerepel pl. ilyen név is: Mária Lujza Bourbon-nápolyi királylány, így ez a forma ajánlható.
Az alapvető probléma egyébként az, amin már a kialakult hagyomány miatt nem fogunk tudni változtatni, hogy a pármai (jelzőnek) meg kellene előznie a Bourbon családnevet. Ugyanis a Bourbon család pármai ágáról van szó, tehát ezek a pármai Bourbonok.
Köszönjük Fábián Zsuzsa válaszunkhoz nyújtott segítségét.
(DÉ)
vissza a főoldalra