egyidőben, egy időben; magyarigazolvány

2016. 07. 29.

Az új szabályzat szerint különírandó az egy időben, ha azt jelenti, hogy azonos időben, de egybeírandó az egyidőben, ha azt jelenti: valaha. Ez utóbbira szeretnék valamilyen szemléltető példát kapni, mert nem értem a dolgot. Szerintem ha azt mondjuk: ezzel egy időben, akkor az egy (is) hangsúlyos, ha viszont azt mondjuk: egy időben én is jártam oda, akkor az időben hangsúlyos, ezért nem szívesen írnám egybe.
További problémám az új szabályzattal a magyarigazolvány. Ez ugyanis az igazolványban (és a benne idézett törvényben) a következőképp szerepel: Magyar igazolvány. Ilyen esetekben melyik forrás a mérvadó?

Ahogy Ön is írta a példát: valaha – egyidőben – én is jártam arra. Az, hogy személyesen tetszik-e a szabályzat javaslata, előírása, közömbös a szabályok alkalmazására nézve.
A magyarigazolvány jelentéssűrítő szóösszetétel, az egybeírás a szabályoknak megfelelő. Korábbi szótárban nem lehetett benne, mert a róla szóló törvény előbb keletkezett, mint ahogy a helyesírási szabályzat új kiadása nyilvános lett, így azon nem lehet számonkérni az írásmódot. Legfeljebb azt lehet szóvá tenni, hogy a törvényalkotók megkérdeztek-e bármilyen nyelvi intézetet, szolgáltatást…
(DÉ)
vissza a főoldalra