Ámokfutás (9): Benczestratégiára van szükség!

2016. 08. 23. nincs hozzászólás

Kiáltás a közösségi oldalról: „Ne csináljatok több Bencét, vagyunk már elegen!”

Részletesebben: „Kedves Szülők! Kérem, hogy fiukat ne nevezzék el Bencének, mert már nagyon sokan vagyunk. Olyan sokan vagyunk, hogy ebből nagy kavarodás lesz. Például a sok-sok Bence összekeveredik egymással. A kis Bencék elvesznek a strandon a fals behívások miatt, a nagy Bencék elvesztik a maradék önbizalmukat, a Bence-társadalom elszürkül, eltömegesedik, a Bence név értéke a túltermelés miatt megcsappan, megkopik, megfakul. A Bencék elvesztik sajátos Bence-karakterisztikájukat.  Kedves szülők, egyszerűen nincs szükség több Bencére! Ott van a Laci, a Krisztián, a Dávid, a Dániel, a Márton, az Attila, de már lehet Dzsekszonnak, Dzsásztinnek, vagy akár Bíbernek is hívni az újszülöttet. Csak Bencének nem, mert a Bencék mi vagyunk. Köszönöm, Bence.”

 

Bencze, ne csináld!


 

Én is Kisbencze akarok lenni!



Még egyet hozzáfűz a kikiáltó: „Ezt a nyílt levelet azért fogalmaztam meg, mert az ország elbencésedése egyre szembetűnőbb. Bármely, fiataloknak szánt tömegrendezvényen (egy sima játszótértől a Balaton Soundig), ma már nem tud egyetlen Bence sem úgy végigmenni, hogy ne hallaná jobbról, balról, elölről, hátulról, alulról, felülről hogy: Bence! Benceeeee! Beeeeence, ne csináld! Bence, hozz egy sört! Bence, azonnal hagyd abba! Bence, indulj már! Képzeljék magukat egy Bence helyébe. Ne a Bence helyébe, hanem mindazon, hallótávolságban tartózkodó egyéb Bencék helyébe, akiknek éppen arra volt dolguk, és gyanútlanul meghallották a kiabálást. Hát mik vagyunk mi? Zsemlék a polcon? Tök mindegy, csak hatot vegyél belőle? Hát mi lesz abból a gyerekből? Megmondom: tucatbence. Úgy fogunk járni, mint a Lacik, Istvánok, Józsik és Lászlók hogy a Zoltánokról ne is beszéljek.”

 

Benczestratégiát!


Ma Magyarországon már több, mint egymillió férfit hívnak Lászlónak, Istvánnak, Józsefnek, Zoltánnak vagy Jánosnak. (Ők összesen 1,28 millióan vannak.) Ez a magyar férfiaknak több, mint 25%-a! A Bencék egyelőre nincsenek ennyien, mindössze 43.793 Bence él Magyarországon (2014-es adat). De ami késik, nem múlik. A helyzet az, hogy a Lászlók és a többiek sem egyik napról a másikra foglalták el Magyarországot, hosszú évtizedek szülői felelőtlensége kellett ahhoz, hogy túlszaporodhassanak. Önmagában egy László ma már nem ér semmit, hiszen ha szimplán lacizol, nem tettél mást, csupán generáltál egy újabb, felesleges kérdést. Keresett a Laci! – Milyen Laci? Tótlacik, kovácslacik, nagylacik és szililacik rohangálnak fel és alá, és élik a szüleik által ellacizott életüket. MI BENCÉK, EBBŐL NEM KÉRÜNK! Írja kiáltványában egy régebbi Bence…

 

Tucatbencék a strandon



Hogyan jutottunk el a Bencékhez? A név a latin Vincentusból ered, melynek jelentése: győztes. Ebből lett ikerítéssel Vincenc – Bencenc, ez utóbbi rövidült Bencévé, s mindkettő önálló használatú lett Vince, Bence. Sem régen, sem az elmúlt évtizedekben nem tartozott a közkedvelt keresztnevek közé. 1967-ben mindössze hat kisfiúnak adták a Bence nevet, viszont 2006-ban már 30.066 Bence volt Magyarországon… S azóta a számuk nőttön-nő… A Bencék száma évente 1500-1800-zal növekszik. Az első jeles Bencék már megjelentek a celebvilágban, ott csücsülnek a közigazgatásban, a médiaiparban. Minden Bencét arra kérek tehát, tegyen valamit ez eltucatbencésedés ellen! Bencepolitikára és bencestratégiára lenne szükség.

Egy internetes hozzászóló drasztikus javaslatot tesz: Valamelyik Bencének be kéne vállalnia egy emberiség elleni bűntettet. Az Adolf, a Lipót, a Pol és a Kim sem túl népszerű utónév.

 

Belebújt a Kisbence


A Bence családnévként is előfordul, s olyan változatai is vannak, mint Bencefi, Bince, Bencók, Bencő, Bencőke… Bencének hívják Arany János Toldijában Toldi Miklós hűséges szolgáját. Jókai Mór A kőszívű ember fiai című regényének ismert alakja: Rideghváry Bence, megyei adminisztrátor – s ez sejteti, hogy azért már a reformkorban is voltak Bencék. Nyírő József Uz Bence című regényének a főszereplője is: Bence. Az erdélyi havasokban élő embert így jellemzi a szerző: fuzsitos, mókás, bolond, jókedvű ember, aki úgy hazudik, mintha könyvből olvasná, és csak a bolondságokon jár az esze. Megtréfálja még az angyalokat is.

Bence-hegy található a Velencei-hegységben – Bencze István szőlőtulajdonosról van elnevezve. És szólások is kapcsolódnak Bencéhez: Feltette a Bence sapkáját – erősen berúgott. Elmegy, mint Bence Noszlopra (változata: Szomorra) – úgy elmegy, hogy nyoma vész…

Névcsúfolók is kapcsolódnak Bencéhez, csak a közölhetőkből idézünk: Bence, Eltörött a kemence, Nyikorog az ajtó, jön a végrehajtó. Ence, Bence, fekete kemence. Bence, dűljön rád a kemence!

Ordas lezárja a vitát, a közösségi fórum meghal: – Egyszer volt egy kemence, belebújt a Kisbence.


 

(Forrás: Pesten hallottam közösségi fórum; Fercsik Erzsébet—Raátz Judit: Keresztnevek enciklopédiája. Tinta Könyvkiadó, Budapest, 2009. – Manyszi-infó, Képek: Manyszi)


 

Előzmények:
Ámokfutás (1): Benczés-bicziklis Czuczor-ünnepségek
Ámokfutás (2): Kockuló idő. Manysi kiadvány(ok)
Ámokfutás (3): A Manysihoz vezető út
Ámokfutás (4): Bencze-kaczagány
Ámokfutás (5): Volt egyszer egy kormányprogram…
Ámokfutás (6): Benczei csúsztatások
Ámokfutás (7): Miért Manysi? Miért nem Manyi?
Ámokfutás (8): Ej, mi a Manysi?


(Hamarosan folytatjuk…)


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra