fél útpálya

2016. 10. 12.

Melyik a helyes változat?
Az X számú főúton a félútpályát lezárták.
Az X számú főúton a fél útpályát lezárták.
Véleményem szerint az 2. verzió a helyes(ebb), de hivatalos forrásokban többször találkoztam már a 1. verzióval is…kíváncsi vagyok, melyik a helyes.

A fél mint számnév és főnév (két részre osztott tárgynak, dolognak az egyik része) általában különírandó a főnévtől: fél alma, fél tégla, fél pohár víz, fél út (egy bizonyos úthossz fele), a fél pálya, a pálya fele. A kérdezett mondatban ezért a különírás a szabályos: Az X számú főúton a fél útpályát lezárták.
Az egybeírási szokásnak több oka is lehet, Pl. az írásmódot befolyásolják a fél- előtagú összetett szavak: félárva, félpanzió, illetve a félút, bár ez utóbbinak a jelentése kicsit más: ’a megtett vagy a megteendő út közepén’. Az is előfordulhat, hogy a nyelvhasználók a gyakran együtt hallott szószerkezeteket hajlamosak egybeírni, mint a még egyszer, végül is szerkezeteket is. Az úti helyzetekről szóló jelentésekben a fél útpályát lezárták igen gyakori kifejezés.
Lehet persze tudatlanságból, bizonytalan helyesírási ismeretek alapján is szabálytalanul írni. S arról se feledkezzünk el, hogy a hivatalosnak ítélt szövegeknek nagy a nyomása; ha abban valami téves, nagyobb erővel bír, felülírhatja a saját tudásunkat. S a Ctrl C — Ctrl V billenytűk gyakori használatáról nem is szóltam…
(DÉ)
vissza a főoldalra