ökölszabály, hüvelykujjszabály

2017. 02. 11.

Az ökölszabály és hüvelykujjszabály pontosan mit jelent, és honnan erednek ezek a szavak?

Kérdésére az alábbi honlapon találtam választ:
http://napinyelvtan.blogspot.hu/2013/02/okol-vs-huvelykujj.html
Hüvelykujjszabály az angolban, ökölszabály a magyarban. Mindkét szó ugyanazt takarja, de előbbi egy angol (rule of thumb) kifejezés tükörfordítása, ami igyekszik kiszorítani magyar megfelelőjét, az utóbbit.
Az ökölszabály egy durván leegyszerűsített, átlagos hétköznapi helyzetben bonyolult szabályrendszer vagy számítások helyett többé-kevésbé alkalmazható úgy, hogy aránylag elfogadható becslést szolgáltat. Könnyen lehet, hogy a leegyszerűsített ökölszabálynak az eredeti szabályrendszerhez semmi köze nincs, egyszerűen csak gyorsabb módszerrel hasonló eredményre vezet. Mindkét kifejezésnek az eredete homályos.
Egy elmélet szerint régen, főleg az építészetben, távolság és hosszmérték becslésénél gyakran alkalmazták a hüvelykujjal való méregetést (vö. hüvelyk, inch), és innen ered az angol kifejezés. Egy templomtorony magasságának, egy kapu szélességének megbecsléséhez az ember csak kinyújtotta a kezét, rajta a hüvelykujját, fél szemét becsukta, és méregetett. Egy másik (valószínűleg kitalált – a szerk.) történet szerint a régi angol szokásjog előírta, hogy a férj zsémbes, civakodó feleségét a hüvelykujjánál vastagabb bottal nem verhette meg.
Az ökölszabály (német eredetű) kifejezés egyesek szerint onnan ered, hogy öt behajtott ujj is elég a számoláshoz, olyan egyszerű. Aztán mások szerint azt jelenti, olyan könnyű vele megoldani a problémákat, mint az ököllel, egy harmadik elgondolás szerint pedig úgy alakult ki, hogy amikor valamire egyszerűen és gyorsan kell válaszolni, akkor ököllel az asztalra csapva nyomatékosítjuk annak határozottságát.
(MK)
vissza a főoldalra