Megnyílt az Arany-emlékév

2017. 02. 26. 4 hozzászólás

„Mindenki, aki magyarnak született, s így akarva, nem akarva vállalja szenvedésünket, kárpótlást kap azáltal, hogy Arany Jánost eredetiben olvashatja.” (Péterfy Jenőt idézi Kosztolányi Dezső)

Az Arany-emlékév nyitánya: az anyanyelvek napján, 2017. február 21-én Arany János-emlékülés és száz éve várt Arany-szótár bemutatása a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Az ünnepséget levélben köszöntötte Prőhle Gergely a múzeum frissen kinevezett főigazgatója, majd Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke nyitotta meg a rendezvényt. A program kiemelt eseménye volt: a szövetség és az Inter által kiadott Arany-szótár bemutatása. A 83 éves Beke Józseffel, a kötet szerzőjével a szerkesztő, Balázs Géza beszélgetett.

* Az Arany-szótár 8 év alatt készült el, Beke József egyszemélyes munkájaként, 22.423 szót tartalmaz Arany költői életművéből, de ha a prózait is hozzávennénk, talán 40 ezer szavas lehetne Arany szókészlete.

Arany János modernségéről Fűzfa Balázs irodalomtörténész adott elő. Balázs Géza azt a kérdést tette föl: Mi lenne, ha nem lett volna Arany János? A szünet után Szőnyiné Szerző Katalin egy elfeledett zeneszerzőt és művet mutatott be: Mihalovich Ödön Toldi szerelme című operáját. Az operából részletet adott elő Horti Lilla klasszikus énekművész és Kassai István zongoraművész. Hoványi Márton a Bor vitézt, Pomozi Péter Arany szólásait mutatta be, Minya Károly a Toldi tanításáról szólt, végül Halász Csilla képes várostörténeti sétát vezetett Arany nyomában Pest-Budán és Budapesten.

* Aki több Toldit olvas, jobban érti a világot! (Fűzfa Balázs)

* Közös feladat: neveljünk olvasókat Beke József Arany-szótárához. (F. B.)

* Arany János Évnapra című költeménye 64. születésnapjára készült és 64 betűt tartalmaz. (F. B.)

* A Lisztet és Wagnert is követő Mihalovich Ödön Toldi szerelme című operájának 1911. november 25-én volt az utolsó előadása. (Szőnyiné Szerző Katalin)

* A Bor vitéz: ősmagyar téma és egy maláj versforma keresztezése. (Hoványi Márton)

* Tanítsuk-e a Toldit? Igen. (Minya Károly)

* Arany János akadémiai székfoglalója: 1859. október 31. (Halász Csilla)

Az Arany-szótár mellett Pomozi Péter az általa szerkesztett az Anyanyelv és nemzeti jövő című nyelvstratégiai kötetet ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Az Arany 200 konferencián bevezető kedvezménnyel lehetett megvásárolni a háromkötetes Arany-szótárt, de az Anyanyelvápolók Szövetsége a nagyobb könyvtáraknak és magyar tanszékeknek ingyenes példányt is biztosít majd.

Alábbi képek: Manyszi

(Manyszi-infó)




4 hozzászólás

#1 kovácsnésára 2017.02.26.16:15:11

Beke tanár úr munkakedve, tevékenysége és derűje példamutató.
Kovács Istvánné, Sára

#2 BL 2017.02.28.11:10:44

tudjanak róla, hogy márc. 2-án nagy akadémiai ünnepség lesz Nagyszalontán, ott lesz az államelnök is

#3 Tanár néni 2017.03.01.08:08:58

Igzalmas kérdés, hogy tanítsuk-e a Toldit, tudjuk, vannak, akik már régen kitették volna a tananyagból, gondolom, Harry Pottert tennék a helyébe… Szívesen olvasnánk Minya Károly írását erről.

#4 Admin 2017.03.03.22:02:24

Tervezzük Minya Károly tanár úr írásának közzétételét! A szerk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra