plusz-

2017. 04. 16.

A plusz szó írásmódjáról szeretnék érdeklődni. A helyesírási szabályzat és az Osiris csak egybeírt kapcsolatokat hoz fel példának (pluszfeladat, pluszbevétel, pluszjel, pluszköltség stb.), ezenkívül vannak még olyan kifejezések, melyeknél én a különírást érzem jobbnak, de ezek nem szerepelnek a szabályzatokban – pl. plusz energia, plusz kiló, én ezt különírnám.
Szóval mi a szabály a plusz esetében, mikor írjuk egybe és mikor külön az utótagokkal/utótagoktól? Vagy nincs szabály, és minden esetet külön meg kell tanulni?

A plusz főnév és melléknév is lehet: kitettem a pluszt ’pluszjelet’ (főnév), plusz két fok (melléknév (Magyar értelmező kéziszótár). Főnévként a bizalmasabb nyelvhasználatban a plusz ’többlet’, ‘nyereség’ jelentésű, így szóösszetételi tag a pluszmunka ’többletmunka’, pluszbevétel ’többletbevétel’, pluszfeladat ’többletfeladat’, pluszszolgáltatás ’többletszolgáltatás’ esetében (Magyar értelmező kéziszótár, AkH. és OH. szójegyzéke). Az OH. a többlet címszóban a többletenergia szót tartalmazza (2004: 1397), a fentiek alapján a plusz előtaggal is egybeírjuk: pluszenergia. A pluszkiló is többletkiló, de a ’felesleges’ jelentést idézi fel, emiatt érezhetjük különírást helyesebbnek. (DÉ)
vissza a főoldalra