Zenésznevek, családnevek

2017. 05. 12. 3 hozzászólás

Tari Lujza néprajzkutató 2009-ben az országos anyanyelvi pályázaton díjat nyert Zenésznevek, családnevek című dolgozatával.

Akkor a pályaműnek csak egy részlete jelent meg a válogatáskötetben. A honfoglalást követő időszaktól a 18. század végéig tartó gyűjtés eredményét feldolgozó munkát 2017. május 11-én mutatták be az MTA Zenetudományi Intézetében. A kötetben tárgyalt zenész-családnevek a következők: Cimbalmos, Citerás, Dobos (Száldobos), Furulyás (Fuvolás), Dudás-Gajdos-Csimpolyás, Harangozó, Hegedűs, Kontrás, Cigány, Kobzos, Kürtös, Lantos, Kíntornás, Orgonás, Regös (Regős), Sipos (Sípos), Trombitás, Virginás… A kötetet Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató ajánlotta a zenetörténészek, folkloristák és nyelvészek figyelmébe, utalva a kötetben foglalt anyag továbbgondolására: például az ún. zenészfalvak kapcsán. A programot „zenei” nevű Dalos Anna vezette, fellépett Lantos István zongoraművész, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hangszeres és énekes hallgatói. A kötetet a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet jelentette meg a szlovák állam támogatásával.

(Kép: Miháltz Gábor, szöveg: Manyszi-infó)3 hozzászólás

#1 Jovan 2017.05.15.06:02:32

Cimbalmos, Citerás, Dobos (Száldobos), Furulyás (Fuvolás), Dudás-Gajdos-Csimpolyás, Harangozó, Hegedűs, Kontrás, Cigány, Kobzos, Kürtös, Lantos, Kíntornás, Orgonás, Regös (Regős), Sipos (Sípos), Trombitás, Virginás…

Két kérdésem lenne: 1. Pompás nevek, de nem mindegyik ismert. Jó lenne, ha kifejtenék. Pl. száldobos, kíntornás, virginás… A kíntornást a pesti udvarokból is ismerjük. 2. A kíntornásokról van szakirodalom?

#2 Pór 2017.05.20.16:45:45

Ajánlunk néhány új hangszernevet, talán valakinek lesz kedve felkarolni: üstdob, köcsögduda, kanál-villa

#3 Várhelyi 2017.05.22.08:42:14

Nemcsak száldob van,mhanem szájdob is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

vissza a főoldalra