Magyar nyelvű médiaszak Kolozsváron

2017. 05. 24. 2 hozzászólás

A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen működő Újságírás Intézet 1993 óta nyújt szakirányú alapképzést. Ez az egyedüli magyar nyelvű egyetemi szintű oktatási program a Kárpát-medencében, amely kifejezetten az újságírás és a média szakterületén képez szakembereket.

A tanterv a hagyományos írott sajtó, a rádiós újságírás, a televíziós újságírás és az új média oktatását egyaránt magába foglalja. Az egyetemi oktatás keretén belül a diákoknak lehetőségük nyílik szakmai gyakorlatot végezni a hazai és külföldi partnerintézményekben, ugyanakkor diákok részt vesznek a Szabadság napilap Campus című mellékletének, valamint a kolozsvári magyar egyetemisták lapja, a Perspektíva szerkesztésében.



Az Alkalmazott médiatanulmányok mesteri képzés a kommunikáció és újságírás területén bekövetkezett átalakulások miatt került be az újságírás szak ajánlatába. A tanterv igazodik a hallgatók igényeihez, a kommunikáció és újságírás különféle jelenségeinek és területeinek elméleti és gyakorlati vizsgálatát tűzi ki feladatául, ezért az újságírás szakot végzett hallgatók mellett egy sor egyéb szakirányú hallgatónak is ajánlható.

Az újságírás alapszakra és alkalmazott médiatudományok mesterszakra Magyarországról is lehet jelentkezni. A kolozsvári képzés egyik sajátossága a hallgatók számára szervezett sok terepgyakorlat (például Sztána környékén).

Részletes információk az Újságírás Intézet honlapján: www.ujsagiras.ro.

(Kép, szöveg: Győrffy Gábor, Kolozsvár)


 

2 hozzászólás

#1 BK 2017.05.27.08:34:29

Jó, hogy beszámolnak erről a magyar nyelvű képzésről. Folyamatosan csak a sirámok hallatszanak, hogy mennyire elnyomják a magyar nyelvet és kultúrát a határon túl. Jó, hogy vannak ellenpéldák, és ennek is hangot kell adni.
Meg tegyük hozzá, múlt héttől kikerült Cluj-Napoca városára a Kolozsvár tábla is. Bóta Károlyné

#2 Evelin 2017.05.31.21:45:59

Dolgoznak magyar médiások a kolozsvári rádióban is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra