Argentínai magyarok

2017. 06. 01. 2 hozzászólás

Czetz János a 48/49-es szabadságharc ifjú tábornoka emigrációban (egy szerelem kapcsán) Argentínába került, ahol katonai akadémiát, iskolát alapított, s ezért igen tisztelik az argentinok.

Május 26-án emlékkonferencián emlékeztek meg róla a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a Magyar Hadtudományi Társaság rendezvényén.  Másnap budapesti argentin nagykövetségi rezidencián mutatták be Benedek Zsuzsi (Benedek Elek kései leszármazottja) könyvét: Az Óperenciás-tengeren is túl. Gondolatok a magyar nyelvről (2017). Maximiliano Gregorio-Cernadas nagykövet magyarul köszöntötte a jelenlévőket (Benedek Zsuzsi tanította magyarra). A hangsúlyok és a tagolás még nem volt mindig a helyén, de hatalmas taps járt érte. A teremben főleg argentínai magyarok voltak. A kötetet Balázs Géza mutatta be (előadását az mnyknt.hu oldalon olvashatják). A fogadáson (pl. argentin chardonney mellett) az argentin magyarok elmondták: három nagy kivándorlási hullám volt, a századelőn, a “felszabadulás” és 1956 után. Akadnak köztük negyedik-ötödik generációsok is. Sokukban kialakult a szülők-nagyszülők „óhazája” iránti érdeklődés, annyira, hogy megőrizték vagy újra tanulták a magyar nyelvet. Megható volt sokuk élménye: amikor először jöttek Magyarországra, megdöbbentek, hogy minden magyarul van kiírva és mindenki magyarul beszél: „Olyan volt, mint egy álom”. Többen beszámoltak arról, hogy gyermekük visszaköltözött Magyarországra. Benedek Zsuzsi négy gyermeke közül egyik Argentínában, kettő Németországban, a negyedik pedig Magyarországon él… Mindannyian nagyon szeretik Budapestet, Magyarországot. Argentína és Magyarország között az áramlás kétirányúvá vált.























(Kép: BZS, szöveg: VSZ)

2 hozzászólás

#1 MNYKNT 2017.06.03.18:54:17

Amikor az argentínai magyarokról ejtünk szót, ne feledkezzünk meg két fontos kötetről: Torbágyi Péter: Magyarok Latin-Amerikában (MNYKNT, Bp. 2004), Némethy Kesserű Judit: „Szabadságom lett a börtönöm”. Az argentínai magyar emigráció története 1948–1968. (MNYKNT, Bp., 2003).

#2 Bandi bácsi 2017.06.05.07:55:14

„Benedek Zsuzsi (Benedek Elek kései leszármazottja)”
ki tud erről bővebben?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra