2. Tihanyi apátság – éjjel

2017. 06. 27. nincs hozzászólás

A turisták többsége fásult érdeklődéssel megy le a tihanyi apátság altemplomába, ahol I. András (másként Endre) király sírja található.

Egyszerű márványkoporsó alatt fekszik a tihanyi apátság alapítója, nevéhez kapcsolódik a Tihanyi alapítólevél, egyik legjelentősebb nyelvi emlékünk (1055), melyben sok magyar szó (főleg név) mellett egy magyar mondat is szerepel: arról a bizonyos Fehérvárra menő hadi útról.































 

– Ám különös élmény, amikor napszállat után, este, az apátság vezetőjének külön engedélyével jutunk be az altemplomba, eloltják a villanyt, és egy apró mécsest gyújtanak a síron. Csaknem 1000 év telt el. És az apátság, valamint a magyarság létezik, Tihany, a Balaton varázslatos, csodás mediterrán hangulatot áraszt, külföldiek tízezreit vonzza, és szerencsére ma már modern látogatóközpont fogadja az érdeklődőket. De itt most csend van, csak a szerzetes beszél halkan, szinte imaként mondja a szép gondolatokat, melyek összekapcsolnak bennünket 1000 évvel ezelőtti elődeinkkel. Sötét van, de szemünk lassan megszokja, és már látunk is egy kicsit. Jó egy kicsit sötétben lenni, csendben, elmerengeni.

(Kép: BG, szöveg: VSZ)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra