3. Dömösi prépostság

2017. 06. 28. nincs hozzászólás

Dömösről csodás pilisi túrák indulnak. Az első állomás: az egykori dömösi prépostság fennmaradt altemploma, valamint a tetejéről a Dunakanyar csodás panorámája.

A szerzetesek mindig különleges érzékkel választották ki kolostoruk helyét. A prépostságot a 12. század elején Könyves Kálmán öccse, Álmos herceg alapította. A török időben azonban elpusztult, ma már csak az altemploma látogatható.

























Dömösön állt egykor I. Béla udvarháza is. A Képes Krónika szerint 1063-ban itt omlott össze az uralkodó alatt saját trónja, mely olyan sérüléseket okozott, hogy a király nemsokára belehalt a sérüléseibe. Ismerem a történetet, de nem tudom elképzelni, hogyan omlik össze a trón… Szabó Péter történész barátom – tanára mulatságos mozdulatait utánozva – sokszor eljátszotta, olykor kértem, hogy még egyszer, még egyszer… De már Péter is a túloldalon nevetteti meg azokat, akik érdeklődnek történelmi események iránt. A csodás táj ezer éve ejti rabul az arrafelé járókat. Ezer év, állítólag harminc nemzedék, Péter pedig velem azonos nemzedék, vagyis mi is mindjárt történelem leszünk, ha leszünk. Sokszor járok Dömösön, sokat túrázom a Pilisben, s ilyenkor eszembe jut az egykori Árpád-házi király és Szabó Péter, aki többet tudott róla, mint én. Az a szép a történelemben, hogy mindig tovább adunk valamit, s bízunk abban, hogy valami marad…  Szeretném, ha még sok évszázadig kirándulnának magyarok a Pilisben.

(Kép: VSZ, szöveg: BG)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra