Tragikus nyelvvizsgák

2017. 07. 17. 2 hozzászólás

Mai hír szerint csak idén 12 ezer diploma „ragadt benn” a felsőoktatási intézményekben, mivel a végzett hallgatók nem rendelkeznek nyelvvizsgával.

Az egy évvel korábbi állapothoz képest a növekedés: 2100. A nyelvvizsgáztatók, nyelvtanárok újabb állami támogatásokat és nyelvoktatási koncepciókat várnak. Holott a probléma egyszerűbb: a feje tetejéről a talpára kellene állítani a nyelvtanulást. A kuriózumnak számító, túlbonyolított, túlgrammatizált magyar nyelvvizsga-rendszert meg kellene szüntetni. Gyakorlati, elsősorban az alapszintre koncentráló nyelvtanítást kellene bevezetni. (A közép- és felsőfok már legyen az egyén döntése.) És az sem biztos, hogy minden egyetemen meg kellene követelni az idegennyelv-tudást. Példaként: a bölcsészkarokon, nemzetközi, kereskedelmi stb. szakokon akár több nyelvvizsga is elvárható, de óvónőtől vagy agrármérnöktől nem biztos, hogy meg kell követelni egy középfokú nyelvvizsgát. Miért ne lehetne ezt az egyetemekre bízni?

A kormány „diplomamentő” programjával kapcsolatban érkezett egy, a gyakorlati szempontokra figyelmeztető hozzászólás az E-nyelv Magazinban, itt olvasható.

(Szöveg: Manyszi, kép: a régi Tanuljunk nyelveket! c. tankönyvsorozat egy kiadványa)

2 hozzászólás

#1 M. Tóth Károlyné 2017.07.19.06:45:56

Olyan mélyre süllyedt az egyetemek színvonala, hogy nagyon jó szűrő lesz a nyelvtudás, a nyelvvizsga. Akinek nincs nyelvvizsgája, ne menjen egyetemre!

#2 Póta 2017.07.23.20:03:11

És mit jelent egy nyelvvizsga? Nem jelent tudást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra