Arany János emlékére

2017. 09. 07. 1 hozzászólás

Arany Jánoshoz kapcsolódik a Magyar Nyelvőr 2017. évi második száma.

A nyelv lírai újraalkotása (Tolcsvai Nagy Gábor), képiség a Toldi estéjében (Pethő József), elégikus líramodell (Simon Gábor, Tátrai Szilárd), Arany verseinek német fordítása (Kocsány Piroska). Balázs Géza A legnagyobb költő a legnagyobb magyarról című tanulmányában Arany Széchenyi emlékezete című gyászódáját elemzi. Ketten egy műről: Beke József 2017-ben megjelent Arany-szótárát Büky László és Pölcz Ádám ismerteti. A Nyelvőrben olvasható még: a reformáció nyelvi hatásairól Szathmári István, a szószerkezetcsoportokról Kugler Nóra, a mondat hálózatos szerkezetéről Imrényi András tanulmánya. A Magyar Nyelvőr Arany-száma 1500 forintért megrendelhető a Manyszi webboltjában is.


Ugyancsak az Arany-bicentenáriumhoz kapcsolódik a Manyszi saját fejlesztésű műveltségi játéka, a Toldi-kvíz. A honlapon 2017. szeptember 6-ától elérhető tesztet Málnási Ferenc kolozsvári magyartanár készítette, és a Manyszi munkatársai (Bagi Márton és Mayer Péter) fejlesztették.


(Szöveg: Manyszi)

1 hozzászólás

#1 Budai Péter 2017.09.20.10:02:26

sziasztok, jó ez az Arany-teszt, szeretném felhvni rá a diákjaim figyelmét, de iszonyú lassú, csináljatok már valamit vele!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra