Közéleti kifejezések (7): Közbeszéd

2017. 09. 10. 2 hozzászólás

Egy olyan szó, amelyet a rendszerváltás óta rendkívül gyakran használ a publicisztika, s mindenki azt hisz, hogy érti. Pedig nem.

Megnézzük az Értelmező kéziszótárt (2003). Közbeszéd: valami, amiről a szóbeszéd folyik… Csakhogy a szóbeszéd jelentése: alaptalan híresztelés. Bár, a szóbeszéd tárgya címszónál már bővül a jelentés, eltűnik az „alaptalan”: valami közszájon forog, beszédtéma. Eddig ez áll legközelebb a közbeszédhez. De mielőtt megadnánk a magunk, aktuális, napi jelentését, nézzük meg, hogy mit jelentett korábban a közbeszéd!


Czuczor—Fogarasi magyar nyelv szótára (1862): köz-beszéd 1) Beszéd, mely bizonyos sokaságu nép száján valamely dolog felől forog. A városunkba érkezett művész közbeszéd tárgya. Közbeszéd szerént nagy botrány történt a szinházban. 2) Oly mondatokból álló beszéd vagy egyes mondat, mely ugyanazon alakban, és gyakran eléfordúl a nép szájában, szokottabban: közmondás, közmondat, közpéldabeszéd. 3) Oly szóbeli s népszerü eléadás, mely a középszerüségen fölül nem emelkedik; ellentéte ékes, cikornyás, felsőbb irói beszéd. (Eredeti helyesírásban közöljük!)


Ballagi Mór Magyar nyelv szótára (1867): a nép, a közösség száján forgó beszéd; példabeszéd; közönséges beszéd, melyet minden nap hallunk.


Ebből leginkább az első jelentés közelíti a mait. Ma a politikai, közéleti értelemben a közbeszéd ugyanis nem szóbeszéd (nem pletyka), nem pusztán negatív jelentéstartalmak hordozója, hanem:


a nyilvánosság terében, széles körben tárgyalt közéleti beszédtéma, mely megkülönböztetendő a szóbeszédtől (pletykától), és természetesen már régóta nem jelent példabeszédet (közmondást), és közönséges (pejoratív) beszédet sem (még akkor sem, ha néha ehhez hasonlatos a stílusa).


Példa: „A politikai közbeszéd még jobban eldurvulhat… (…) az terepet ad annak, hogy a politikai közbeszéd még jobban eldurvuljon. Ha ilyen döntésekkel a bíróság mintegy bátorítja a közszereplőket a hasonló megfogalmazásokra, akkor ez nem abba az irányba hat, hogy a közbeszéd kulturáltabb mederben folyjon a továbbiakban.”


(Szöveg: VSZ)


Olvassa a Közéleti kifejezésesek sorozatunk többi szócikkét is!

2 hozzászólás

#1 Tarpai Gyula 2017.09.18.07:22:56

Hasznos fejtegetés, mely kiválóan rámutat arra, hogy mindennap használt kifejezésekben mennyire nem értjük vagy nem érthetjük egymást. A közbeszéd valóban lehet vagy lehetett szóbeszéd, a szóbeszéd lehet vagy lehetett pejoratív vagy éppen ellenkezőleg semleges, esetleg pozitív kicsengésű, a közbeszédet a mai politikai szleng tágabban és semlegesebben határozza meg: nyilvános beszéd, beszédtéma, miközben mindenki azt ért rajta, amit akar… Gratulálok a remek okfejtéshez, iránymutatáshoz!

#2 Ákos 2017.09.23.15:52:40

A ‘közéleti beszédtéma’ jelentés nem illeszkedik a cikk végén megadott példákba.

A közbeszéd inkább a közéleti megnyilvánulások általános színvonalára/stílusára utal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra