Szótárnap 2017

2017. 09. 23. 1 hozzászólás

Pierre Larousse születésének 200. és a Petit Robert megjelenésének 50. évfordulójára emlékülést szervez az ELTE BTK Francia Tanszéke és az MTA I. Oszálya Szótári Munkabizottsága.


A Szótárnap 2017. október 18-án szerdán 14 és 18 között lesz az ELTE BTK kari tanácstermében (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A). A szervezők a rendezvény mottójául Alain Rey idézetét választották, amely jól tükrözi a szótárak alkotóinak célját:„Amikor a szavakat magyarázzuk, megvilágítjuk a múltat, a jövőbe tekintünk és értelmet adunk a jelenünknek.” A levezető elnöki feladatokat Fábián Zsuzsanna, az ELTE egyetemi tanára, az MTA I. Osztálya Szótári Munkabizottságának elnöke látja majd el. Köszöntőt mond Vékás Lakos, az ELTE volt rektora, az MTA alelnöke, Éric Fournier, a Francia Köztársaság magyarországi nagykövete, valamint Bárdosi Vilmos, az ELTE egyetemi tanára, a szervezőbizottság elnöke. Az előadások a lexikográfia alakulás- és hatástörténetét, a szótárak nyelvhasználatát és a tipográfia kérdéseit érintik. A Szótárnap részletes programja elérhető innen.





















(Manyszi-infó)



1 hozzászólás

#1 T.né 2017.09.28.20:16:20

Jó, hogy sok friss információ van a honlapon, mondjuk ma hiányoltam, hogy nem emlékeztek meg Tompa Mihály 200 születésnapjáról, szept. 26-án a nyelvek európai napjáról. Esetleg érdemes lenne a honlapot ilyen aktualitások irányába fejleszteni. További sok sikert, Tóthné

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra