Közéleti kifejezések (9): Gulyáskommunizmus, fridzsiderszocializmus

2017. 10. 15. 2 hozzászólás

A gulyáskommunizmus a Kádár-rendszer hatalmi megszilárdulása utáni politikailag engedékenyebb, az állampolgárai számára viszonylagos jólétet biztosító időszak megnevezése.

 

Eredetileg „külső” publicisztikai megnevezés: „nem társadalomtudományi fogalom, hanem elsősorban publicisztikai fordulat, amit a kádár -konszolidációra vonatkoztatva, olykor annak szinonimájaként alkalmaztak a kor ’kremlinológiai’ irodalmában és a nyugati sajtóban. Ezzel jelölve a kelet-európai átlagtól számos ponton – többek között a jobb élelmiszer- és áruellátás – eltérő, de a nyugat-európai átlagot el nem érő magyar viszonyokat.” (Forrás: OSZK, rev.hu.)


A névadás motivációja a gulyás mint jellemző magyar sajátosság, egyúttal az evés, a jóllakás metaforája.


A korszak másik, a magyar publicisztikában is használt megnevezése: fridzsiderszocializmus, ami a háztartások 1960-as évekbeli modernizációjára utal.


Ironikus publicisztikai kifejezés a kádári Magyarországra: a legvidámabb barakk (a szocialista országok között). A barakk a láger (tábor) képét hívja elő.


Politológiai megközelítésben a teljes Kádár-rendszerre használják a kádárizmus megnevezést, illetve a konszolidációt követő, különösen az 1970-es, 1980-as évekre a puha diktatúra kifejezést.


 

2 hozzászólás

#1 Budai Péter 2017.10.17.07:23:38

Nem emlékszem,hogy valaha is használtuk volna a gulyáskommunizmus szót, ezt mások ragasztották ránk.

#2 Bencze 2017.10.19.07:07:42

A gulyáskommunizmus kifejezsében van vmi elfogadó, összekaccsintó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra