Ausztria: alternatív tények

2017. 12. 10. 4 hozzászólás

„Vollholler” ist in Österreich zum Wort des Jahres 2017 gekürt worden. Der Begriff wurde von Bundeskanzler Christian Kern geprägt.

Die ursprünglich amerikanische Wortschöpfung „Alternative Fakten”, mit der eine offensichtliche Lüge von US-Präsident Trump verschleiert wurde, wurde zum Unwort gewählt. Das Jugendwort des Jahres.


Német nyelvterületen hagyomány az év legjobb és legrosszabb szavának kiválasztása. Nem laikusok szavazatai, hanem tudatos nyelvészi mérlegelés alapján. Bár elsőre úgy hihetnénk, a legjobb, illetve legrosszabb minősítés mégsem hordoz értékítéletet, és nem is fejez ki sem tiltást, sem ajánlást. Az évről évre országonként kiválasztott szavak között találunk olyanokat, amelyek a nyelvet ötletes képzési módjukkal, sűrített jelentésükkel gazdagítják, de olyanokat is, amelyek használatát magunktól kerülni fogjuk. Mindenesetre társadalmi évtükör tárulhat elénk a kiválasztott szavak hallatán. Az idei év legjobb szava Ausztriában a „Vollholler“, amely egy vezető politikustól származik. A kifejezés jelentése: teljes értelmetlenség. A szóösszetétel első tagja a német „voll“ szó, melynek jelentése: teljes, második eleme pedig a „der Holler“ kifejezés, amely a bodzát jelentő „Holunder“ kissé tájnyelvi megfelelője. Az év legrosszabb szava, pontosabban kifejezése Ausztriában az „alternative Fakten“, mely alternatív tényeket jelent. Értelmét leginkább a szövegkörnyezet világítja meg, ahonnan szárnyra kapott: „Nem hazudok, csupán alternatív tényekkel szolgálok“ – jelentette ki ugyancsak egy politikus Ausztriában.  Az év ifjúsági kifejezése: „Hallo, I bims!” (ahelyett, hogy: Hallo, ich bin’s).


(Arató Balázs, Budapest, Csicsely Tamás, Graz, forrás: oe1.orf.at; kép: Manyszi)

4 hozzászólás

#1 Bencze 2017.12.14.07:57:15

Ez egy teljesen téves fordítás

#2 Kovi 2017.12.14.11:24:38

Szerintem ez nem fordítás, hanem egy bevezető németül.

#3 roland 2017.12.17.16:57:15

Mikor lesznek kihírdetve az év magyar szavai?

#4 balazsge 2017.12.18.21:48:47

A szavazás kész, január elején hirdeti ki a rádió Édes anyanyelvünk című műsora, de ugyanakkor mi is közzétesszük ezen a helyen! Balázs Géza

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra