tanfolyam

2018. 07. 23.

Korábbi válaszaik szerint a kutyakiképző tanfolyam, illetve a férfihajvágó tanfolyam 2 szó, míg a gépjárművezető-tanfolyamot kötőjellel kell írni. Mi a különbség ezek között a kapcsolatok között?

Valóban: a kérdéses alakok között szerkezeti különbség nincs. Kollégáim az AkH. 118. pontjára hivatkozva javasolták/javasolhatták a kutyakiképző tanfolyam és a férfihajvágó tanfolyam alakokat (megjegyzem: teljesen jogosan!).

A Magyar helyesírási szótár tanfolyam szócikke alatt nem szerepel olyan adat, amely mintául szolgálhatna az ilyen szerkezetek megoldására, viszont egy másik helyen valóban ott van a gépkocsivezető-tanfolyam, és ennek alapján (ha csak nem tekintjük kivételesnek) mégis inkább a kutyakiképző-tanfolyam, illetve a férfihajvágó-tanfolyam alakokat javasolnám.

Ez is csak egy eset a sok közül, amikor a konkrét helyesírási szabályok szembemennek egy-egy, a szótárban rögzített (többé-kevésbé hagyományos vagy annak tekintett, de mindenképpen kivételes) írásmóddal. Ilyenkor – véleményem szerint – egyik megoldás sem hibáztatható. (MP)
vissza a főoldalra