Nyelvészmozdony

2018. 09. 12. 3 hozzászólás

Most éppen Linzben van, de hamarosan visszajön, s száguld mindenfelé a nyelvészmozdony vagy másként Manyszi-mozdony…

Nos ebből annyi az igaz, hogy a MÁV sajtóosztálya felkérte a Manyszit, hogy a MÁV 150 évfordulójára 150 nyelven gyűjtse össze a vasút szót. A Manyszi munkatársai (Blankó Miklós, Mayer Péter, Minya Károly, Pölcz Ádám, Vesszős Balázs) össze is gyűjtötték a lehetséges megnevezéseket – amelyeket a MÁV erre a pompás mozdonyra ráfestett. A 150 vasútnévről pedig egy írás jelent meg a Vasutas Magazinban Balázs Géza tollából (de várhatóan az Édes Anyanyelvünk novemberi számában is lesz róla szó). A nyelvészeti érdekességeket tehát majd ott olvashatják – most gyönyörködjenek a mozdonyban, és várják, mert bárhol felbukkanhat az országban: Gödöllőn, Miskolcon, Nyíregyházán, Püspökladányban is (ha visszatért Linzből). A MÁV sajtóosztálya időnként közölni fogja velünk, hogy hol jár a nyelvészmozdony…


(Kép: MÁV sajtóosztály, szöveg: Manyszi)


3 hozzászólás

#1 Laja 2018.09.12.22:48:21

Gyönyorű ez a kép! Sárga napraforgók között kék mozdony, idegen nevekkel… Gratulálunk MÁV és Manyszi! Ezzel akarok utazni!!!!

#2 Istvánffy Károly 2018.09.16.18:45:59

Ma nézegettem a mozdonyokat a Keletiben, nem láttam ezt a nyelvészmozdonyt. Olyan jó lenne tudni, hogy ez a mozdonyfestés mióta van, hányféle festett mozdony van, hány évig látható a festés – és persze azt is, hogy honnan az ötlet, hogy a mozdonyokat fessék. Továbbítsátok a MÁV-nak, és várjuk a választ!
Dr. Istvánffy Károly okl. építészmérnök

#3 Pista bá 2018.09.23.20:01:08

Nem föstve van az a mozdony, hanem matricázva

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra