61. A művészet (és a boldog élet) hat „kelléke”

2018. 09. 24. 2 hozzászólás

Budapest egyik legszebb századeleji épülete a Zeneakadémia (ZAK).

A csodálatos szecessziós épület egyszerre mutatja a zene nagyságát és az összművészet erejét: a zene, a képző- és az iparművészet harmonikus megkomponáltságával. Az 1875-ben létrehozott Zeneakadémia először Liszt Ferenc lakásában működött, majd a mai Vörösmarty utcában nyitotta meg kapuit a klasszicista Régi Zeneakadémia. 1907-re a kormány felépítette a maga korának legmodernebb épületét a mai Liszt Ferenc téren. Száz évvel később (2013-ra) teljes felújítást kapott, és a régi pompájában csodálhatjuk.


A falak magukba szívták az ott elhangzó muzsikát. Talán nincs is olyan műve a zeneirodalomnak, amely ne szólalt volna meg a színpadon – legyen az zongoradarab, kamaradarab, zenekari mű vagy akár opera. A zenei energiák cirkulálnak a teremben: az elhangzó mű, az énekes és a hangszeresek együttes munkája révén juthat el a néző esténként a katarzis állapotába. Abba, amikor úgy érzi, lerepül az épület kupolája, és valami változik a lelkében, valahogy kikerül a hétköznapi érzések világából, valami felsőbbrendű ragadja magával… Éppen ezért mindig teltházas, mert a felgyorsult világunkban is jó lelassulni néha, és átadni magunkat a zenének.


Ha felnézünk a nagyteremben a művészet hat „kellékét” láthatjuk egy-egy szimbólummal (Róth Miksa munkái): fantázia, poézis, szépség, dallam, ritmus és összhang. Talán ennek az együttes megélése miatt járunk színházba-koncertre, olvasunk könyveket, nézünk festményeket-szobrokat vagy filmeket. Talán „csak” erre van szükségünk a boldogsághoz…


(Blankó Miklós)




Kép: szeretlekmagyarorszag.hu

2 hozzászólás

#1 Szabó Mária 2018.09.24.13:35:11

Aki olvassa ezeket a szép gondolatokat, nyelvi műveltségben is részesül. Például megtudja, hogy a Zeneakadémia rövidítése: ZAK.

#2 Dr. Aporné dr. Kovács Éva 2018.09.25.21:25:02

Köszönöm a színvonalas szómagyarázatokat, helyesírási útmutatókat és a remek képet. Kké

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra