Olvassatok ELTE-seket!

2018. 10. 09. 5 hozzászólás

2018. október 10-én 18 órakor mutatják be az ELTE BTK kari tanácstermében az ELTE Online irodalmi antológiáját.

Az ELTE Online kultúrarovatában 2018 februárjában indult az Olvassatok ELTE-seket! című sorozat, amelyben negyven író-költő hallgató mutathatta meg alkotásait és adott interjút. A sorozat ötletgazdája és szerkesztője Seres Lili Hanna rovatvezető, az ELTE BTK doktorandusza volt. A nagy érdeklődésre döntöttek úgy a szerkesztők, hogy az összegyűlt írásokat egy kötetben is kiadják. Az azonos címen megjelenő kötetet Blankó Miklós, az ELTE Online főszerkesztője és Seres Lili Hanna szerkesztette. Blankó Eszter pedig szerzőnként egy-egy hangulati illusztrációval díszítette.


A szerdai kötetbemutatón Balázs Géza professzor ismerteti a kötetet. A szerzők köszöntésén túl pár művet is hallhatunk majd, végül pedig koccintunk a sorozat sikerére.


Az Olvassatok ELTE-seket! 1800 Ft-ért rendelhető meg a lapmenedzser@online.elte.hu oldalon.


A projekt szakmai partnere a Magyar Nyelvi Szolgálató Iroda.

Ajánlóink írták:


Amikor elolvastam ezt a kötetet, a komolysága jutott eszembe. Ezek nem viccelnek. Nem felszínesek. Ezek belemennek a dolgokba. Néha még komorak is. Nehéz az élet. A komolyságot szép, érett, költői eszközökkel érik el, nem dobálóznak fölöslegesen nagy szavakkal. Én mindig tudtam, hogy a fiatalok komolyak (legföljebb nem készülnek vagy nem járnak órára), és íme, itt a bizonyság. Lehet olvasni.


Nádasdy Ádám költő, nyelvész, professzor emeritus


Ez a kötet igen sokféle stílus, beszédmód, költői hitvallás gyűjteménye. Szerzőinek összességét nemzedéki célkitűzés vagy irányzatbeli egyezés aligha közelíti egymáshoz. Egyetlen szervező szempontja, hogy az alkotók mind az ELTE hallgatói. Így aztán nem csupán az olvasók, hanem maguk a szerzők is megtudhatják, ki mindenki járt velük egy időben erre az egyetemre. Szem előtt tartva az „egy ég alatt” gondolatát, valamilyen rejtélyes, láthatatlan áramlásnak köszönhetően a legkülönbözőbb megszólalások, stílusmodulációk mögött is érezhető az alma mater hatása, a tápláló anya kifogyhatatlan ereje.


Fráter Zoltán irodalomtörténész, egyetemi docens


„Három éve léptem be erre a helyre…” – kezdődik az egyik vers. ELTE-seket olvasni: titkolt vagy nem titkolt kíváncsiság. Ugyanazon helyszínek, hasonló helyzetek, párhuzamos életérzések. Villanás, jelentés egy generációról.  Egy bölcsésznek, filológusnak az olvasás elemi igény, forrás, sőt napi öröm. Olvassatok mindennap! ELTE-seket is.


Balázs Géza nyelvész, egyetemi tanár

 

(Csomos Attila, ELTE Online főszerkesztő-helyettes)


5 hozzászólás

#1 SEK-es 2018.10.10.17:51:29

Egy kis címjáték: olvassatok ELTE-SEK-et, ELTE Savaria Egyetemi Központ

#2 Jan 2018.10.16.21:48:41

Hol lehet kapni a könyvből? Szeretnék!

#3 Manyszi 2018.10.16.22:48:27

Az Írók Boltjában nov. 1-jétől.

#4 DobaiAnita 2018.10.18.08:10:03

szívesen olvasnánk valami kritikát a könyvről, ha lesz ilyen, kérjük itt megosztani.

#5 Manyszi 2018.10.18.18:46:43

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra