A rizses hús-nál miért a rizs van elől? A legtöbb ételnél a kevesebb mennyiséget mondjuk előre: pl. mákos tészta, lekváros kenyér, sós kifli.
Az ételelnevezéseknek nyilván az a logikája, hogy az étel jellegét meghatározó, alapvető jellemző legyen a jelzett szó, és erre vonatkozzon, a jelzett szó jelentését pontosító, szűkítő jelző. De a nyelvben nem mutatható ki tiszta, matematikai logika, például azért, mert más (történeti vagy helyi) hatások is érvényesülhetnek. Mindazonáltal Pelle Józsefné Minerva nagy szakácskönyvében (1990) mintha az elvárt logika érvényesülne:
(bácskai) rizses hús: az alap a hús, a rizst „a húshoz adjuk a lecsóval együtt” (247),
húsos rizs: alap a rizs, a „sült húst vagy pecsenyemaradékot… a kész rizsbe keverjük” (249). (BG)