Magyar kultúra napja, 2019. január 22.

2019. 01. 14. 2 hozzászólás

Az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága a magyar kultúra napi ünnepi rendezvénye 2019. január 22-én kedden 15 órakor lesz a Magyar Művészeti Akadémia Titkárságának székházában

 (Budapest, VI., Andrássy út 101. Bejárat a Bajza u. oldalról, közvetlenül a földalatti Bajza utcai megállója mellett). Program: Adamikné Jászó Anna (professor emerita): A klasszikus magyar irodalom olvasásának   szükséges voltáról. Beke József: Bánk bán szótár (II. javított és bővített kiadás. Szerk.: Balázs Géza). A gyémántdiplomás tanár szerzővel  Juhász Judit beszélget. Ódor László: Balázs beszélni tanul – Jegyzetek a nyelv születéséről (Nap Kiadó, 2018). A könyvet a Nap Kiadó ügyvezetője igazgatója, Sebestyén Ilona mutatja be. Közreműködik: Ács Dominika (DLA) fuvolaművész, Karasszon Eszter Junior Príma-díjas csellóművész. Műsorvezető:  Tóth Zsófia rádióbemondó.


(ASZ-MNYKNT-Manyszi)

2 hozzászólás

#1 Kovács Izabella 2019.01.15.12:56:56

Nem túl udvarias dolog „gyémántdiplomásként” hivatkozni valakire. Ugyanis ez nem kitüntetés. Bárki megkaphatja, aki valaha lediplomázott és elég öreg hozzá. Azt meg nem illik kiemelni, hogy valaki milyen öreg. Kik írják ezeket a cikkeket? Nagyon sok udvariatlanság van mostanában az oldalon.

#2 Nagy Barabás 2019.01.20.11:12:52

Elnézést, de szerintem, így írandó helyesen:
„A gyémántdiplomás tanár szerzővel (vessző) Juhász Judit beszélget.”
Kimondásnál, a szerzővel után, felvisszük a hangot, amit írásban, vesszővel kell jelezni. Ennek elmaradása esetén, egybe mondjuk, egyforma hangsúllyal az elejétől a végéig, ahol a mondat végét jelezvén, levisszük a hangsúlyt.

@Kovács Izabella:
„Nagyon sok udvariatlanság van mostanában az oldalon.”
Itt is megmutatkozik, hogy a társadalomban, milyen műveltségi szintesek kerültek fölénybe. Egyre tudatlanabbá válnak az emberek. A tudatlanság (értsd: faragatlanság, kulturálatlanság, tanulatlanság) eredményezi önpusztításunkat, ami a mai társadalmakban az egyre gyakoribb ego-túltengés által okozott, önpusztító agressziótól, egészen a közveszélyességig fajul, ami kétségkívül, tulajdonképpen nem más, mint az emberi faj kollektív öngyilkossága.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra