rejtett alany

2019. 02. 11.

Létezik-e a még a nyelvészetben a rejtett alany kifejezés? Magyart tanítok, s a kollégáimmal együtt bizonytalanok vagyunk ebben. Eddig minden mondatba beleírtuk az alanyt, ha az állítmányból vagy a szövegkörnyezetből rájöttünk, és az ágrajzon zárójelbe téve jelöltük.

Korábbi válaszunk (http://www.e-nyelv.hu/2010-11-23/rejtett-alany/) továbbra is helytálló – a helyesírási változások az ilyen jellegű kérdésköröket egyáltalán nem befolyásolják.

A rejtett alany fogalma már egy jó ideje nincs jelen a nyelvészeti diskurzusban. Mindemellett az sem teljesen világos, hogy ki mit ért alatta: valaki csak a 3. személy aktuális hiányára vonatkoztatja (pl. Megírta [ő] a leckéjét), mások pedig az összes olyan mondatra, ahol szintén nem jelenik meg testesen az alany (pl. Hallottad [te], hogy tegnap elmentünk [mi] horgászni?).

Az ágrajzon nem hiba megjeleníteni (zárójelbe téve) az akármilyen módon „hiányzó” alanyokat, de ez – mivel maga az egyszerűmondat-elemzés a ténylegesen leírt/kiejtett közlés szavainak a szintaktikai-szemantikai kapcsolatait hivatott felvázolni – egyáltalán nem szükséges.

(MP)
vissza a főoldalra