Anyanyelvek napja

2019. 02. 23. nincs hozzászólás

1952-ben Pakisztánban az urdu nyelvet nyilvánították az egyetlen hivatalos nyelvvé, és a bengáli nyelvet beszélők ez ellen léptek fel február 21-én. Öt diák meghalt az összetűzésekben.

Ennek az emlékére, s a világban azóta is folyamatosan meglévő nyelvpolitikai elnyomásra való figyelemfelhívásként tűzte ki húsz éve, 1999-ben az ENSZ és kulturális szervezete az UNESCO az anyanyelvek napját. „Mi, magyarok az anyanyelvek napján hangsúlyozottan a magyar nyelvre gondolunk, de együtt érzünk a világ összes anyanyelven beszélőjével” hangzott el az ASZ, az MNYKNT és a Manyszi anyanyelvek napi ünnepségének bevezetőjében 2019. február 21-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az ünnepi konferenciát a házigazda Balázs Géza professzor, az ASZ alelnöke nyitotta meg, majd zene és vers következett. Vámosi-Nagy Zsuzsa fuvolaművész és Balog Zsolt zongoraművész előadásában Saint-Saens D-dúr szonáta II. tétele és Casella Burlesque című műve csendült fel.




Grétsy László professzor emeritus, az ASZ tiszteletbeli elnöke; Balázs Géza professzor, az ASZ alelnöke; Blankó Miklós egyetemi hallgató, a Manyszi irodavezetője és Pölcz Ádám adjunktus


Mezey Katalin Előbb ízleltelek című versét Zámbori Soma színművész előadásában, sőt „hanghatásokra építő” feldolgozásában hallgathattuk meg. Az anyanyelvek napi esszékonferencia témája a magyar nyelv szimbolizációja volt. Korzenszky Richárd atya, tihanyi emeritus perjel a Nyelvében él a nemzet… címmel egy „álmot” vetített elénk egy meditációs ligetről. A Nagy-Britanniából érkezett Peter Sherwood professzor folytatta a Nyelvében él a nemzet… szállóige kialakulásának nyomozásával. A nemzet metaforáiról végzett nyelvészeti kutatást Kövecses Zoltán, az ELTE professor emeritusa mutatta be, majd tanítványa Putz Orsolya, az ELTE tanársegédje „Trianonnal” kapcsolatos, nyelvben rögzült véleményeket tárta fel. Balázs Géza professzor Az anyanyelv képe a magyar irodalomban című előadásában költők-írók-nyelvészek anyanyelvvel kapcsolatos szállóigéit igazolta a modern nyelvtudomány meglátásaival. A szép idézeteket Pölcz Ádám adjunktus olvasta fel.




Balázs Géza előadása közben


A magyar nyelv jelképpé, szimbólummá válásának egyik megnyilvánulása a modern magyar nyelv szülőföldjén létrejött a Magyar Nyelv Múzeuma. A múzeumot Nyiri Péter igazgató mutatta be. A műsorvezető Gyarmathy Dorottya azzal búcsúzott, hogy anyanyelvünk, a magyar nyelv mellett ne feledkezzünk meg azokról a nyelvekről, amelyeknek nincs erős érdekképviseletük, és gondoljunk azokra a nyelvi helyzetekre, amikor egy nyelv használata akadályokba ütközik.




Nyiri Péter, A Magyar Nyelv Múzeuma vezetője; Korzenszky Richárd atya; Juhász Judit, az ASZ elnöke és Putz Orsolya tanársegéd



 

(Szöveg: Manyszi, képek: Dr. Reiser György Lukács/ASZ)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra