Pillepalack

2019. 08. 15. nincs hozzászólás

Kérdezik tőlünk: Hogy írjuk: pillepalack + hajó? Válaszunk: A helyes írásmód: pillepalackhajó (AkH. 111.). De mi is a pille, palack, PET…

De mi is az? Pillepalack: „Manapság már mind többféle italt forgalmaznak műanyag flaskában, üdítőt, ásványvizet, sört, bort stb. Időközben neve is született az ilyen tartóedénynek: pillepalack. A hagyományos üvegpalackhoz képest ez jóval könnyebb; olyan, mint a pille. A pille főnév többnyire pillangóra vonatkozik, de pehelyre vagy könnyű teasüteményre is utalhat. A pillepalack nemcsak súlyában tér el az üvegpalacktól, hanem felhasználási módjában is. Rendszerint nem váltható vissza, tehát higiénikusabb, mint a cserélhető üveg, hulladékként viszont különféle gondok vannak vele. Ha elégetik, mérgező anyagokat bocsát ki, ha szétdobálják, a természetet csúfítja, vagy a mezőgazdasági munkát nehezíti. Így is, úgy is környezetszennyező. Szelektív hulladékgyűjtéssel lehetővé válik újrafelhasználása. A magyar palack szó szláv eredetű, a ’lapos víztartó vagy pálinkatartó edény, kulacs’ jelentésű ploska (pljoska) átvétele. A szláv szó átvételekor a magyar beszélők feloldották a mássalhangzó-torlódást, mint általában régebbi jövevényszavaink esetében.” (Molnár Csikós László: Divatszavak. Tinta Könyvkiadó, 2007.)

Pillepalackhajó. Pillepalackból épített hajó. Példa: „A környezetszennyezés veszélyeire hívja fel a figyelmet az a nyolc gyergyószentmiklósi tűzoltó, aki pillepalackokból épített tutajokon teszi meg az utat végig a Maroson, egészen a Tiszáig. A tutajokat háromezer pillepalackból építették, amelyeket Gyergyószentmiklós környékén a helyi közösség bevonásával gyűjtöttek.” (MNO)

Másként: PET-palack. PET = politilén-terteftalát. A palackot már ismerjük. Példa: „Hamarosan PET-kalózok lepik el a Tisza-tavat… Az immár hagyományosnak mondható Felső-Tiszai PET Kupa sorozatot 2019-ben a Tisza-tavi futammal bővíti a környezetvédelem iránt elkötelezett Természetfilm.hu Egyesület”. (Világháló)

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra