14. anyanyelvi konferencia

2020. 01. 10. 2 hozzászólás 2020, máj. 23. 10:00 Petőfi Irodalmi Múzeum, Vörös Terem és Télikert (1053 Budapest, Károlyi utca 16.)

50 éves az anyanyelvi konferencia – 100 év Trianon – ELMARAD (várhatóan ősszel vagy jövőre lesz megrendezve)

A rendezvény védnöke: Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, miniszterelnöki megbízott

  1. május 23. szombat: 10.00 óra  100 év Trianon. A programból: Dévavári Zoltán történész (Veritas): Perben a pusztulással. Trianon a magyar történelemben; Fráter Zoltán irodalomtörténész (ELTE): Vérző Magyarország; Balázs Géza nyelvész (ELTE, MNYKNT): Trianon és a magyar nyelv; 14.00   Az 50 éves Anyanyelvi Konferencia köszöntése: Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, miniszterelnöki megbízott, a rendezvény védnöke, Pomogáts Béla, az MNYKNT tiszteletbeli elnöke, Cservenka Judit (az MNYKNT elnökségi tagja): Az AK 50 éve; 14.30   A Kárpát-medence nyelvi színei (irodalmi műsor); 15.00   Határon túli magyar fiatalok fóruma: Birtalan Andrea (magyar szakos hallgató, újságíró-szerkesztő, fiatal édesanya), Csomos Attila (kémikus hallgató, vegyész gyakornok, fotós, az ELTE Online főszerkesztő-helyettese), Menyhárt Barbara (gyógypedagógus-hallgató, az ELTE HÖK külügyi alelnöke), Takács Viktor (szociológus hallgató, a Kárpát-medencei Magyarság Diákszervezetének elnöke). Vezeti: Blankó Miklós; 16.00   Az Anyanyelvi Konferencia küldötteinek beszámolói: Tervezett témakörök, szekciók: autonómia-kérdések, nyelvi-kisebbségi jogok, nyelvtörvények, a magyar nyelv jövője, árnyékirodalom: kanonizált – nem kanonizált irodalom, multikulturális irodalom, nyelv, Hol a magyar nyelvű olvasó? (olvasáskultúra). (10 perces felszólalásokkal 2020. március 31-ig lehet jelentkezni. A helyszínen csak hozzászólásokra van lehetőség.); 18.00   Film Trianonról; 19.00   Díszvacsora; május 24. vasárnap: 9.00 Az MNYKNT tisztújító közgyűlése (1072 Budapest, Rákóczi út 38.); 10.30  ’56-os történelmi séta Budapesten. Vezeti: Molnár Zsolt történelemtanár


Az előadásokon és a történelmi sétán való részvétel nyilvános és ingyenes.

A 14. anyanyelvi konferenciához kapcsolódó rendezvényünk: május 20–22. Határtalan magyar irodalom. Badacsony (a rendezvényre külön meghívót küldünk).

További információ, beszámolók, hozzászólók jelentkezése, regisztráció: iroda@e-nyelv.hu

Rendező: Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága; Társrendező: Anyanyelvápolók Szövetsége, Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Múlt-Kor, Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda, Petőfi Irodalmi Múzeum

2 hozzászólás

#1 Márton Edit Klára 2020.03.07.19:45:18

Fontos a határon túli magyarság jogainak, nemzeti önrendelkezésének és hagyományos értékeinek, nyelvének, kultúrájának védelme, de ugyanilyen fontos ez az anyaországbeli magyarok esetében is. A határon túli szomszédos magyarok a nehéz körülményeik ellenére még jobban megőrizték a magyar nyelv értékeit, pl. a tiszta, érthető beszédet. Az anyaországbeli magyarok sajnos – tapasztalataim szerint – egyre rosszabbul beszélik a magyar nyelvet. Eltűnőben van a tiszta, artikulált kiejtés, a helyes beszéddallam, a kívánatos nyelvi stílus. Gyakori probléma a hadarás is! A legnagyobb problémát abban látom pl., hogy a magyar média /TV, rádió/ egyes műsoraiban beszédhibás, hadaró, egyéb helytelen beszédtechnikával beszélő hírmondót, műsorvezetőt alkalmaznak. Nem értem, miért? Nem lehet kiszűrni a a jelentkezők közül a szép beszédre alkalmasakat?!!! Veszendőben van a média mintanyújtása.
Az anyaországbeli iskolákból kikerülő fiatalok többsége motyogva vagy hadarva beszél. A szóbeli kifejezőkészségük is siralmas állapotú.
A nyelvművelésért felelős személyek nem eléggé hallatják a hangjukat, vagy nincs kellő fogadókészség a változtatásra. Mi lesz a magyar nyelvvel a jövőben? A vészcsengőket mielőbb meg kéne kongatni!!!
Márton Edit Klára pedagógus

#2 András 2020.04.17.13:06:14

Az évszám után a fenti jelentkezési határidőben is pont dukál, nem vessző.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra