Kék Szalag rend

2020. 04. 18.

Az első gőzhajók megjelenése után hirdették meg a gyorsasági versenyt a hajók között, amely kiírása szerint az Európa és Amerika közötti utat leggyorsabban megtevő hajónak ajándékozza a Kék szalag rendet. Hogy írjuk ezt helyesen: Kék szalag rend vagy Kék Szalag-rend, vagy? A Kékszalag nemzetközi távolsági vitorlásverseny pedig megint más, ugye?

A díjak, címek stb. írásmódja sokrétű: más a tulajdonnevekkel, betűszókkal alkotott elnevezéseké, és más a köznévieké, azon belül sem mindegy a név felépítése [AkH. 195.]. A kérdezett példa köznévi elemekből áll, és maga a tulajdonnévi értékű, s ezért minden elemében nagy kezdőbetűs elnevezés (Kék Szalag) nem alkot szerkezetet a rend szóval – ilyen esetben csak az elnevezés nagy kezdőbetűs, maga a díjtípust kifejező szó pedig kicsi: Kék Szalag rend. (Hasonló példák a szabályzatból: Életfa díj, Korona érdemrend, Közép-európai Örökség díj, Pro Urbe díj stb.)

Kötőjelet csak a tulajdonnévi és betűszói előtagú díjneveknél használunk (pl.: Kossuth-díj, NOB-érdemérem stb.). A díjtípussal birtokos vagy minőségjelzős szerkezetet alkotó, köznevekből álló elnevezéseknek pedig minden különírt elemét nagybetűvel kezdjük (pl.: Magyar Érdemrend, Állami Díj, a Francia Köztársaság Becsületrendje stb.), mivel itt a típusjelölő szó szerves része az elnevezésnek.

A Kékszalag balatoni vitorlásversenyt a tengeri gyorsasági verseny ihlette, sajátos elnevezéssel.

(KI)
vissza a főoldalra