vesz/szed, tesz/rak

2020. 05. 11.

A vesz/szed illetve tesz/rak közt van valami különbség? Én úgy gondolom, hogy a vesz és a tesz az egyes számú, a szed és a rak pedig többes számú (leveszi az almát a fáról, leszedi az almákat a fáról, beteszi az almát a dobozba, berakja az almát a dobozba) .

A kérdezett igék nagyon széles jelentéstartalommal használatosak, ráadásul tájanként is változó módon. A Nyelvművelő kéziszótár ezekre az alapvető jelentésekre nem is tér ki, ellenben a Magyar értelmező kéziszótárban megtaláljuk az összes jelentést, a szinonimaszótárban pedig az ezek közti átfedéseket.
Ezekből az derül ki, hogy vesz ige elsődleges jelentése a kézbe vevésre utal, míg a szed „ termő-, ill. lelőhelyükről egymás után elvéve folyamatosan egy helyre tesz” értelemben a leggyakoribb. Asztalnál, étkezéskor szedhetünk is, vehetünk is a tálból magunknak. (Ezzel együtt e sorok írója még soha nem hallotta a „leveszi a fáról az almát” kifejezést bárkitől is használni, csak a szedést, akkor is, ha egyetlen szem gyümölcsről volt szó. Talán olyasmit értenék alatta, hogy el kell távolítani az almát a fáról, mert például beteg a termés…)
A tesz egyszerűen csak „valahova helyez”, a rak pedig „ egymás után vhova tesz, helyez”. A kettő tehát egymás szinonimája, de ha több tárgyat egymás után teszünk valahová, inkább a rak igét használjuk. (Érdekes, hogy például Vas megyében gyakran hallani az „ajtót betesz” kifejezést, amely némelyekben a kissé mulatságos „megfog és berak” képet idézi a becsukás helyett; illetve a kerti zöldségmagvakat, -palántákat „elrakják”, amit pedig máshonnan érkezettek „télire való elrakás”-ként értelmezhetnek, némi zavart élve át az évszak és a szükséges teendők tekintetében.)
A használat tehát változatos és rugalmas – ezt érdemes figyelembe venni a kommunikáció során.
(KI)
vissza a főoldalra