agy-számítógép interfész, spammappa

2020. 05. 12.

Az alábbi szóösszetételek helyesírása kapcsán kérnék segítséget: agyszámítógép-interfész (az interneten agy-számítógép interfész alakban fordul elő); spam mappa.

Az agy-számítógép interfész az angol brain-computer interface magyar megfelelője, és jelentése az agy és a számítógép között közvetítő interfész. Ez alapján valóban az interneten is fellelhető alakban helyes: agy-számítógép interfész. (Hasonló példák: élet-halál harc, kutya-macska barátság, réz-arany ötvözet, szövő-fonó ipar, ajak-fog hang, fény-árny játék, föld-levegő rakéta. Ezekben az esetekben a két jelző egyetlen egységként vonatkozik a harmadik elemre, ezt fejezi ki a fenti formula.) A szabályzat még megjegyzi, hogy „a szaknyelvben bizonyos esetekben nem kifogásolható (az értelem pontos tükröztetése érdekében) a nagykötőjel használata sem”. [AkH 141/c]
A spammappa „a spamek (levélszemét) tárolására szolgáló mappa”, tehát a két szó jelentéstömörítő összetételt alkot, ezért egybeírandó. Ha a mappa elnevezése Spam (egyfajta címként felfogva), akkor nagybetűvel kezdve különírható: Spam mappa.
(KI)
vissza a főoldalra