filmnyersanyag

2020. 05. 12.

Hogyan helyes: film nyersanyag vagy filmnyersanyag. Nem ismerem ugyanis a pontos jelentését. Ha a film anyagnévként szerepel a kifejezésben, akkor különírandó, de ha a filmnyersanyag, azt jelenti, hogy a (mozgó)kép rögzítésére felhasznált anyag, akkor pedig egybe kellene írni.

Lehetséges, hogy a felvett „mozgókép nyers, vágatlan filmanyagára” (tehát a felvételre), de az internetes használat alapján inkább „a filmkészítéshez szükséges nyersanyagra” (azaz magára az üres filmszalagra) utal a szó. Előbbi jelöletlen birtokviszonyként, utóbbi jelentéstömörítő összetételként egybeírandó: filmnyersanyag.
Emellett fajtajelölésként is értelmezhető a kifejezés (pl. a fűszeráru, akácerdő stb. mintájára – [AkH. 125., l.:https://helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/akh12?fbclid=IwAR3CIQ_lsenmX8aV0uU2k1xqK6s4yY8AU_BV2qqpzsyCa6zYh6M8ZzObcIo]), ebben az esetben szintén egybeírandó.
Az anyagnévi minőségjelzőként történő értelmezés („valamiből készült”, tehát itt: „filmből készült nyersanyag”) nem tűnik életszerűnek.
(KI)
vissza a főoldalra