130. Magyar Maldív

2020. 06. 08. nincs hozzászólás

Csodálatosan fotózott képekkel keltették fel az érdeklődés az Oroszlány melletti Bokodi-tónál kialakult úszófalura.

Tényleg megkapó a vízben álló házak látványa, a hozzájuk vezető bejárók (pallók, deszkahidak, stégek, hogy lenne a legjobb?). Horgászparadicsom. El lehet képzelni, hogy milyen nagyszerű horgászhely, hogy esténként a vízen milyen kellemes érzések ragadják meg az embert. Úszófalu. Mint a Maldív-szigeteken.

Majdnem. Csakhogy itt szemben (a romantikus képeken nem fotózzák) a tó fölé magasodik az oroszlányi hőerőmű, ez pedig annak hűtőtava. Aki elmegy megszemlélni ezt az interneten látható csodát, először is egy hőerőművel találja magát szemközt, s csak ha oldalra néz, fogadja ez a bájos úszófalu-látvány. Hadd tegyük hozzá, hogy víz, mellékhelyiség sincs a házakban – a parton néhány lezárt budit lehet látni. És: nem kedvelik az érdeklődőket.

Azon gondolkodtam el – és a képen ez pontosan látszik -, hogy az 50-100 méterre a tóban lévő házakhoz miért vezetnek külön pallók. Megoldható lett volna, hogy két-három ház tulajdonosa összefog, egyetlen pallót épít, és a végén ezt szétágaztatja. A jelenség mintha azt sugallná: nem közösködünk. Ugye nem egyfajta buta egoizmus ez?

(Kép és szöveg: BG)



Az ipari látvány a balazsgeza.hu oldalon megtekinthető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra