Boksay Zoltán (1927-2020)

2020. 06. 10. nincs hozzászólás

93 éves korában május 19-én elhunyt Boksay Zoltán az ELTE nyugalmazott egyetemi tanára.

Kollégái így búcsúznak tőle: Dr. Boksay Zoltán, az ELTE nyugalmazott vegyészprofesszora, az MTA Doktora, az üvegkémia  nemzetközileg is megbecsült kutatója, a Nobel Bizottság felkért javaslattevője, 50 éven át aktív, főállású oktatója volt az ELTE-nek. Fizikusok és vegyészek nemzedékeit nevelte fel híres és szemléletformáló Általános Kémia főkollégiumi előadásaival. Emellett oktatta a kémiatanárokat, és nyolc középiskolai tankönyvet írt. Évtizedeken át elnöke volt az Országos Kémiai Tanulmányi Versenynek.
Az 1970-es években az ELTE TTK oktatási dékánhelyettesi feladatait látta el. Számos szakmai és nyelvészeti cikkén és könyvén kívül, széleskörű közéleti tevékenységet folytatott mind az egyetemi aktív, mind nyugalmazott professzori éveiben is. (ELTE)

Boksay Zoltán tagja volt az Anyanyelvápolók Szövetségének is. 

„Az életünket megkönnyítő-megszépítő emberséget a hétköznapi szeretet tájain kell keresnünk” üzeni nekünk Boksay professzor, aki az MTA Szarvas Gábor Asztaltársaság törzstagja volt, s nyugdíjas éveiben nagy szeretettel látogatta az összejöveteleket. Temetése 2020. június 26-án 11 órakor lesz az Óbudai temetőben. Szerény, kedves egyéniségének emlékét megőrizzük. (Manyszi)

BoksayZoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra