131. Merzse-mocsár

2020. 06. 15. nincs hozzászólás

Ferihegy most csöndes, leálltak a gépek. Alig egy kilométerre vagyunk tőle. Rákosliget és Ferihegy között megbújik egy csodás természetvédelmi terület: a Merzse-mocsár. Közepén egy tó, vadkacsaparadicsom. Körülötte óriási, ötvenméteres fák – mintha egy trópusi erdőben járnánk.Ahogy írják róla: Budapest határán belül az egyik legkevésbé háborított vizes élőhely. (Nekem van még néhány rejtett mocsaras helyem a Rákos mellett, nem árulom el, szeretném, ha megmaradna.)

A Merzse is nagyobb volt egykor, fokozatosan zsugorodott, de a természetvédők közbeavatkoztak. Ma turistaút vezet körbe (Rákosligetig magam is festettem jelzést 1976-1977 táján Szalóky G. Laci bácsival). Ha valaki Pesten csodálatos természeti sétát akar tenni, Rákosligetig jöjjön el, onnan 6-7 kilométeres körtúrát tehet a mocsár körül. Találunk néhány eligazító táblát is. A kép a mocsár Ferihegy felőli oldalán található kilátóból készült.

De honnan a név, Merzse? A Földrajzi nevek etimológiai szótára nem igazít el. Illetve: a somogyi Mersevát kapcsán írja, hogy szláv eredetű. A tájszótárak azonban árulkodnak. Szinnyei tájszótárában mersett: nyavalyás, fonnyadt (Dráva-vidéki adat), ez éppen lehetne. De az Új magyar tájszótár merezse-marázsa alakja beszédesebb: egyfajta halászháló, varsa. Úgy vélem, ez utóbbinak lehet köze a Merzse-mocsárhoz.

(Kép és szöveg: BG)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra