Partiumi szabadegyetem Csonka-Biharban

2020. 07. 26. 1 hozzászólás

Az 5. partiumi szabadegyetem megrendezését idén befolyásolta a 100 éves trianoni határ: a járványveszély miatt lezárt határon romániai hallgatók nem vehetettek részt a rendezvényen.

„Ez a falu várost evett…” írja Berettyóújfalu költője, Nadányi Zoltán. 5. alkalommal rendezték meg itt a partiumi szabadegyetemet. Ezúttal a Bihari Népművészeti Egyesület volt a vendéglátó, de a rendezéshez társultak az alapítók, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, az ELTE és a Partiumi Keresztény Egyetem is. A szabadegyetem fő tematikus napjai: Emlékezetkutatás, Irodalmi és helytörténeti kirándulás Csonka-Bihar vármegyében, Berettyóújfalu napja, Emlékezet – Trianon – Partium – Közösség alakította nyelvszokások. A szabadegyetem résztvevői meglátogatták a pompásan felújított zsákai Rhédey-kastélyt, a csökmői faluházat és mesterséget házát, Vésztőn Sinka István emlékházát, Metykó Gyula festőművész kiállítását, a vésztő-mágori történelmi emlékhelyet (bronzkori emlékek, monostor) és Szeghalmon Túri János magángyűjtő Mundérbe bújt történelem című kiállítását. Másik szakmai kirándulásuk Álmosdra vezetett, ahol Kölcsey Ferenc töltötte gyermekkorát – az eredeti, felújított házban kiállítás, a faluban további érdekességek: kovácsműhely, falumúzeum, post-mail-art kiállítás…

Az előadásokat a szabadegyetem résztvevőin kívül berettyóújfalusi érdeklődők is látogatták, a jelenléti ív szerint mintegy ötvenen, egy-egy előadás iránt 20-25 fő érdeklődött. Az előadások írott változatát az E-NYÉK folyamatosan megjelenteti. A programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. 

Részletes beszámoló és fényképalbum a www.mnyknt.hu oldalon: http://mnyknt.hu/2020/07/26/az-emlekezet-vilaga-csonka-bihar-varmegyeben/Csoportkép a csökmői tájháznál (kép: Manyszi)

1 hozzászólás

#1 Dr.Aporné dr. Kincses Kovács Éva 2020.07.26.20:36:18

Gratulálok,köszönet a fotókért is. Szép élményekért érdemes utazni,táborozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra