kezdőbetű a tesztekben

2020. 08. 31.

Folyamatosan gondban vagyok a feleletválasztós tesztekkel, amikor van A,B,C megoldási lehetőség lehetőség. A Word program miatt a válaszok nagybetűssè válnak, akkor is ha a megoldások köznevek és kisbetűvel írandók. Nagyon elterjedt ez a nagybetűs verzió, zavarja a szemem, tartok tőle, hogy helytelenül jegyzik meg az emberek. Van erre szabályozás vagy a nagybetűs válaszadás is helyes, ha következetesen használjuk?

A helyesírás a kérdezett problémát nem szabályozza, mert az inkább a tipográfia körébe tartozik. Az Osiris Kiadó Helyesírás c. kötete a táblázatok, felsorolások írásmódját tárgyalja, azt lehet alkalmazni. Ha teljes, egész mondatok szerepelnek a rovatokban, akkor nagybetűvel kezdjük, és mondatzáró írásjellel fejezzük be. Ha a rovatok egy-egy szóból, szószerkezetből állnak, akkor nagy- és kisbetűvel is kezdhetjük (148. o.). Természetesen egy szövegen belül következetesen használjuk!
A Word szövegszerkesztő sok kényelmi beállítást ad, de ezeket ki lehet kapcsolni. Kérdésére az a válaszom, hogy az automatikus nagybetűsítést kapcsolja ki, lehet, hogy minden egyes sorban át kell állítani, így megoldható a nem kívánt nagybetűk átírása kis kezdőbetűre. (DÉ)
vissza a főoldalra