Nyelvterápia: irodalom, mese, könyv, ének

2020. 09. 25. nincs hozzászólás 2020. nov. 4. 14.00 ELTE BTK 1088 Bp. Múzeum krt. 4A. Kari tanácsterem - a járványveszély miatt. e-nyelv.hu

Alkalmazott nyelvészeti ankét 2.
ELTE, MSZT, Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport

Nyelvterápia. Alkalmazott nyelvészeti ankét (2.)

  1. november 4. szerda


Rendezi: ELTE BTK, Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport

Nyelvterápia: irodalom, mese, könyv, ének

A szimpózium célja: Egy pszichológiai és nyelvészeti megalapozottságú, az alkalmazott (hasznos) nyelvtudomány körébe sorolható részdiszciplína bemutatása és terjesztése. Többek által elszigetelten művelt tudományterület összekapcsolása, érdeklődő egyetemi hallgatók számára való bemutatása. A különböző művészetterápiás módszerek összekapcsoló eleme: a nyelv. A biblioterápia olvasmányok felhasználásával segít lelki problémák megelőzésében, kezelésében. A fogalom számos rokon nemzetközi változata: bibliotherapy, poetry therapy, literature therapy, literatherapy, bibliocounselling, bibliopsychology, bookmatching, library therapeutics, guided reading, biblioguidance. A terápiás célú olvasás alapja hagyományosan a szépirodalom, a mese. A zene (és jelen esetünkben) a zenéhez kapcsolódó nyelv (ének, szöveg) terápiás jelentősége ugyancsak figyelemreméltó.

A járványveszély miatt a rendezvény előadásait az interneten (www.e-nyelv.hu) tesszük közzé, és lehetőséget biztosítunk az ehhez kapcsolódó videokonferencián való részvételre is.

A szimpózium anyagából a Magyaróra című folyóirat 2021-ben válogatást közöl.

Program:

Balázs Géza (ELTE): A gyógyító szó (Bevezető Hamvas Béla gondolataival)

Jankovics Marcell (MMA): A kozmosz köldökzsinórján

Balázs Géza (ELTE): A nyelv gyógyító ereje

Zágorecz-Csuka Judit (Maribori Egyetem): A szépirodalom önismereti és gyógyító ereje (Andersen meséinek biblioterápiás elemzése és gyakorlati példák alapján)

Gombos Péter (SZIE Kaposvári Campus): Tabutémák a kortárs ifjúsági irodalomban – hogyan segíthet az irodalom?

Vörös Klára (SZIE Kaposvári Campus): Biblioterápia és nyelvi hatás

Propszt Eszter (Szegedi Tudományegyetem): Irodalmi jelentésstruktúrák szerepe a mindennapi jelentésstruktúrák alakításában

Nagy Dániel (ELTE): „Mert olyanokat éltünk meg, amire ma sincs ige.” Traumák, zene és a nyelv gyógyító képessége

Előzmény:

Az Alkalmazott nyelvészeti ankét-sorozat 2019-ben indult igazságügyi nyelvészet témakörrel. Az erről szóló beszámolók az E-nyelv Magazinban olvashatók.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra