több mint – több(et), mint

2020. 11. 19.

A több, mint – több mint szerkezettel kapcsolatban tennék fel kérdést. A helyesírási szabályzat 244. pontját átbogarászva nem tudom eldönteni, hogy ebbe a mondatba kell-e vessző: A kapcsolatok most többet jelentenek, mint valaha. Átfogalmazva a mondatot, egy összehasonlító szerkezetet fedezek fel, mégpedig időszakokat hasonlít össze: A kapcsolatok most többet jelentenek, mint az ezt megelőző években. Azért zavaró, mert a HSZ szerint a vessző nélküli szerkezetben – ami tartalmi megerősítésre szolgál és nem összehasonlításra – a „több” nem ragozható s nem állítmányi értékű, viszont a HSZ példamondata ennek szerintem ellentmond: „Ez több mint szemtelenség.” – Mit állítunk? – Több / Mi több? – Ez / Minél több? – Szemtelenségnél. Ezen az analógián akkor az alábbi példát is vessző nélkül szükséges írni? „Ez több mint valaha?” Láttam más fórumon is erről a témáról vitát az alábbi példamondatokkal: Mari szebb, mint Kati. Mari szebb(,) mint valaha. – Ebbe kell-e vessző?

Amikor a több(,) mint szerkezetben a több szó ragozható, akkor ki kell tenni utána a vesszőt – tehát a kérdezett esetben is: A kapcsolatok most többet jelentenek, mint valaha. (Ez valóban két dolog összehasonlítása: a mostani és a korábbi állapoté.) Ugyanez vonatkozik az „ez több, mint valaha” mondatra.
A szabályzati példa – „ez több mint szemtelenség” – nem mond ellent ennek, hiszen a több szó nem ragozható ebben a mondatban. (Az összehasonlításra, s ezzel a vessző használatára vonatkozó feltételeknek – a ragozhatóságnak és az állítmányi szerepnek – nem kell egyszerre teljesülnie; nem is nagyon tudnak, hiszen amit például tárgyként ragozok a mondatban, az nem lehet állítmány.)
A szebb, mint esetében nincs kettős használat, mindig vesszőt teszünk a mint elé: Mari szebb (most), mint valaha. (KI)
vissza a főoldalra