Az év szavai, 2020.

2020. 12. 18. 1 hozzászólás

A 2020. év szava előre jelezhető volt. 2010-től megválasztjuk az év szavait.

Az év szava: koronavírus

Egy víruscsalád fajainak gyűjtőneve. Nevét az elektronmikroszkóppal látható, koronára emlékeztető felszíni kitüremkedésekről kapta. 2020-ban mindent vitt a koronavírus. Tetemes szócsaládja is lett: koronavírus-fertőzés, -járvány, koronanapló, koronapara, koronaparti, koronateszt. A koronavírus-járvány kapcsán néhány hónap alatt több száz szó, kifejezés keletkezett, ezeket adja közre Veszelszki Ágnes 2020 nyarán megjelent Karanténszótára. További szavak: karantén, maszkoz (maszkot ölt, visel), szociális (udvariassági) védőtávolság, alapbetegség, online-oktatás. 

A képen a következők lehetnek: , szöveg, amely így szól: „MASZKBA MAGYAR NE LÉGY LAZA! KORONÁVAL KÜZD A HAZA Lackli János”

(Forrás: FB)

Az év antiszava: koronaszégyen

Különösen a járvány, második, őszi időszakában kialakult magatartásforma: a koronavírus-betegség eltitkolása abból a célból, hogy az illetőt ne érhesse hátrányos megkülönböztetés (hatósági karantén, betegállományba vonulás, kirekesztés). Mindez oda vezethet, hogyha valakinek enyhe tünetei vannak, vagy fertőzött személlyel találkozott, inkább eltitkolja, vagy szégyenérzete támad. Az angol corona-shaming tükörfordítása. Továbbiak: vírustagadó, banyatájm (vásárlási „időssáv”)



Az év ifjúsági szava: karantini.

1. A karantén alatt fogyasztott martini alapú alkoholos ital (koktél) a karantén és a martini szavak vegyítéséből. 2. A karantén alatti időszakban tizenéves fiatal megnevezése a karatén és tini szavakból. További jelentése: azok a fiatalok, akik a karantén időszakában fogantak. Továbbiak: karantének, karantesi, karantinder



Az év költői szava: morzsaközösség

A szórványközösség új, metaforikus, költői neve. „A kommunizmus éveiben az erdélyi, partiumi, bánsági magyar értelmiségiek, szakemberek, kétkezi munkások jelentős részét arra kötelezték, hogy a Kárpátokon túl vállaljanak munkát. A kényszer helyét mára átvette a fizetés vonzereje, miközben a magyar morzsaközösségek szép lassan beolvadnak a román többségbe.” (Irházi János cikkéből, 2020. október 4.) Továbbiak: csodafa, vakolathím, édes anyaföld.

Megszavaztatta, összeállította: a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda (www.e-nyelv.hu). 

Az év szavainak gyűjteményei: Balázs Géza: Új szavak, kifejezések (IKU-Tár 2, 2016. – kapható az e-nyelv.hu könyvesboltjában).

(A külön meg nem jelölt képek a Manyszi saját felvételei)

1 hozzászólás

#1 Málnási Ferenc 2021.03.21.14:13:46

Gratulálok a gyűjtő-akcóhoz, a szótérbe szerkesztéshez!
Legalább az ifjúsági szavak,, diáknyelv szavai is gazdagodnak…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra