Bánhalom/Bánhalma + -i képző, bővítés a „nagy” jelzővel

2021. 02. 22.

A Bánhalma településnévből képzett következő alakok helyes írásmódja után érdeklődnék: Bánhalma + i – bánhalmi vagy bánhalmai? Például: …i lakos, ….i halastó stb. Bánhalmán élő emberek csoportja – bánhalmiak vagy bánhalmaiak? Nagy-Bánhalma: a nagy előtag ilyen módon történő csatolása helyes-e?

A Bánhalom -i képzős alakja: bánhalmi (lakos, halastó stb.); ugyanebből a lakosok: bánhalmiak. Ugyanez a helyzet, ha a Bánhalma alakot vesszük alapul (ez a település hivatalos neve az önkormányzati oldaluk szerint), de a bánhalmai/bánhalmaiak formai is elfogadható (AkH. 174/c).
Domborzati névként, a kunhalomra utalva úgyszintén helytálló a Bán-halom, ennek -i képzős alakja a bán-halmi, mivel a név a tisztséget kifejező közszóból származik (AkH. 175/a).
A „nagy” jelzővel történő bővítés írásmódja attól függ, hogy a domborzati névhez vagy a településnévhez kapcsoljuk. A domborzati névhez kapcsolva: Nagy-Bán-halom (AkH. 177/a), az egybeírt településnévhez kapcsolva pedig: Nagy-Bánhalom, Nagy-Bánhalma (A földrajzi nevek helyesírása, 3.1.) (KI)
vissza a főoldalra