videókonferencia

2021. 02. 23.

Melyik a helyes: videókonferencia vagy videokonferencia? Itt az oldalon is mindkettővel találkoztam (egyik válaszban az egyik, másikban a másik verzió volt), így elbizonytalanodtam. Mi a helyes használata?

A video- idegen előtag, illetve a magyaros írású videó mint önálló szó (és persze összetételben is előforduló elő- vagy utótag) használatában változás történt az elmúlt évek során. Ezt tükrözi az új szabályzat és szótár, valamint oldalunk válaszai is. (Korábban előtagként csak a video- változat volt használatos – a régi szabályzat példái: videokazetta, videomagnó, videotechnika –, ezért a videokonferencia volt a szabályos alak.)
Az új szótárbeli példák alapján (videogenerátor, videojel, videoprocesszor, videotechnika) talán ott lehetne meghúzni a határt, hogy amikor technikai összefüggésben használjuk az előtagot, akkor marad az idegen írásmód, amikor pedig „mozgóképes, mozgókép-” jelentésben (mint videójáték, videófeltöltés, videókazetta, videóklip, videóreklám, videószerkesztő, videóvágás), akkor magyarosra váltunk. (A videotéka ellentmondani látszik ennek az elvnek, de erre lehet magyarázat a „hagyomány” – ez ugyanis az egyik legrégibb szavunk a video- előtaggal alkotva, s már így rögzült). (KI)
vissza a főoldalra