tápoz – tápol

2021. 02. 27.

Egy ismerősömmel arról beszélgettünk, hogy a növényeknek tápoldat is szükséges. Ő így mondta: meg kell tápozni. Én így mondanám: meg kell tápolni (vagy tápoldatozni). De egyikben sem vagyok biztos. Mi lenne a helyes?

A Nyelvművelő kéziszótár ad támpontot a -z/-l igeképzők használatához (II. 59–60. és 484–485.). A két képző lényegileg azonos jelentést hordoz, de rendszerint más-más alapszóhoz járulnak, illetve előfordul olyan is, hogy mindkettőt használjuk azonos alapszóhoz téve.
A párhuzamos származékok lehetnek azonos jelentésűek (pl. síel/sízik, vacsorál/vacsorázik, ebédel/ebédez(ik), pipál/pipáz, szögel/szögez), vagy eltérők (pl.: ural – uraz; csapol – csapoz; kezel – kezez; kormol – kormoz; okol – okoz; porol – poroz; sorol – soroz; szaval – szavaz; szemel – szemez; szövegel – szövegez).
Az azonos jelentésű párhuzamos származékok jó része között „legfeljebb gyakoriságbeli, esetleg táj- és köznyelvi különbség van” (485.). Az ebédel pl. gyakori, az ebédez tájnyelvi, ritkább, a vacsorál népies, a vacsorázik gyakoribb. A tápol/tápoz között is csupán ilyen jellegű különbség látható, mivel a jelentés ugyanaz – egyéne válogatja, hogy ki melyiket érzi természetesebbnek. (BD–BG–MK–KI)
vissza a főoldalra