Váratlanul és korán…

2021. 03. 08. 1 hozzászólás

Kemény Gábor (1948—2021)

Két hete vasárnap megkért, hogy a lap áprilisi számát kicsit korábban küldjem át neki ellenőrzésre, mert kórházba kell mennie. Elkészültem a feladattal, felesége érte jött, Gábor átnézte az anyagot, és írt egy levelet, hogy a -ba ragot -ban-re cserélte, amiben megegyeztünk, s ha kijön a kórházból, még egyszer átnézi a lapot. Ahogy azt tette 1992 óta minden második hónapban. Csaknem 30 éve dolgoztunk együtt az Édes Anyanyelvünk szerkesztőségében; minden jelzőért, szóért, s ahogy írtam, ragért felelősséget érzett, és szinte mindig egyeztetett a szerzővel: lehetséges-e, hogy az egyik jelzőt egy másikra cserélje. Én mindig engedtem, sőt hálás voltam érte, mert azt nem tudom, hogy hányan olvassák az írásaimat, de hogy ő betűről betűre elolvasta, értelmezte mindig, az biztos. És tegnap, ugyancsak vasárnap volt, Grétsy tanár úr megírta, hogy meghalt.



Kemény Gábor kiváló stiliszta és nagyszerű előadó volt. Erről bárki meggyőződhetett, aki élő előadását meghallgatta, mint mi a legutóbb, 2020. szeptemberében az Anyanyelvápolók Szövetségében, ahol friss nyelvészeti könyveket mutatott be kerekre formált mondatokkal, kellő derűvel, sőt olykor némi humorral. Minden kis írása (nyelvi esszéje) műremek. Érdemes olvasni őket: Nyelvi mozaik (2007), A nyelvtől a stílusig (2010), és a legutóbbi: Tanuljunk magyarul is! (2020).  Korábban szinte nem múltak egy magyar nyelv hetek, hogy valahol az országban ne szerepelt volna; s a Miskolci Egyetemen is több évtizedig tanított. 


Jobban kellene értékelnünk elméleti munkásságát is, amely főleg a nyelvi képekre terjedt ki, és egy sajátos, új, egyedi képelméletet alkot: Képekbe menekülő élet (1993), A metafora grammatikája és stilisztikája (2001), Bevezetés a nyelvi kép stilisztikájába (2001). Irodalmi tájékozottsága pedig egyszerűen lenyűgöző volt, példák erre beszélgetéseink a Károlyi étteremben, vagy éppen ez a könyve: Krúdy körül. Stilisztikai tanulmányok és elemzések a 20. századi magyar irodalomról (2016).


Váratlanul és korán ment el, egyik utolsó tagja annak a nyelvész generációnak, amely azt a bizonyos kulturális nyelvészetet képviselte a legmagasabb fokon. (BG)


 

1 hozzászólás

#1 Gábor Adrienn 2022.06.22.02:07:00

Nagyon megfogott Kemény tanár úr egyik (YouTube-on fellelt) egyetemi előadása; épp terveztem, hogy írok neki, amikor szembesültem azzal, hogy már nem tudok. Mellbevágó és mélyen elszomorító pillanat volt. Nyugodjék békében, Isten fényességében!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra