Törőcsik Mari

2021. 04. 16. nincs hozzászólás

Pély, 1935. november 23. – Szombathely, 2021. április 16.

Ma Törőcsik Mari képeivel van tele a közösségi média. Elment a kortárs magyar színművészet talán legnagyobb alakja. 86 éves volt. Egyik utolsó interjúját a Magyaróra című lapnak (lapunknak) adta – a téma a késő modern kori magyar irodalom legnagyobb alakja, Pilinszky János volt: „Egyszerre elfáradok, és nem tudok tovább gondolkodni, emlékezni. Most is elfáradtam. Csak annyit mondok, ilyen barátom nem volt, csak egy, a János. Az elmém kitörli a múltamat, de Pilinszkynek egy szűk társaságggal, nagyjából öt-hét emberrel együtt, örök helye van az életemben. Jó sok ezer tisztelőjével, barátjával együtt a sírig kísértem, amikor olyan fiatalon elment, és az emléke velem lesz mindigvégig. Néha úgy érzem, szól hozzám a sorokon keresztül…” Töröcsik Mari és Pilinszky János a halhatatlanok szférájában mindig szólni fog minden magyarul értő emberhez. (Manyszi)

Elhunyt Törőcsik Mari

(Az interjút Mészáros Márton készítette, Magyaróra, 2020. november, kép: Nemzeti Színház)

Az utolsó évekről így ír a Nemzeti Színház nevében Vidnyánszky Attila: „2015. Azzal, hogy a Körhintát műsorra tűztük a Nemzeti Színházban, megidéztük őt magát. A filmet, a pályakezdést, az első és azonnal világraszóló sikert. Az előadás elején egy pillanatra Törőcsik Mari hangját halljuk, és Soós Imrét: „Repülünk, Mari!” Tisztelgés ez, és jelzése annak, hogy ami volt, ahhoz a következő generációk kapcsolódnak, kötődnek.

De hát Mari ebben a társulatban, köztünk dolgozik! Rendezőként nem hagyott nyugodni, hogy legyen jelen az előadásban. Azt találtam ki, hogy a végén jöjjön be. Már nem az előadás részeként, hanem a tapsban. Sok érvet és ellenérvet felsorakoztattak a kollégáim az ötletre. Mindegyikben volt igazság, és bennem is volt kétely.

A kételyt a közönség oszlatta el. Ahogy az előadás végén Törőcsik Mari belépett a színpadra, a nézőtér felrobbant. Állva tapsolták, ünnepelték őt az emberek. Mert a szívükig hatolt ennek a személyiségnek az ereje. Van valaki, akit lehet szeretni. Akit egy ország szeret. Aki nem megosztó, hanem összetartó személyiség.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra