181. A Rákos-patak torkolata

2021. 06. 21. 3 hozzászólás

Nekem a Balaton a Riviéra, a folyó pedig a Rákos-patak.

Itt születtem mellette, nem is szakadtam el tőle. Jártam a forrásánál Gödöllő és Szada között, Varga Feri mutatta meg, végigjártam szinte minden méterét, de a torkolatig nem jutottam el. Tudtam, hogy Angyalföldnél ömlik a Dunába. Most fölfedeztem. Végigsétáltam Zuglón és Angyalföldön (van egy kis különbség, most nem taglalom), és egyszercsak ott álltam a Duna parton. Ott, ahol a kis Túr siet beléje… No, majdnem, itt a kis Rákos-patak ömlik bele a Dunába, kis kacsák úszkálnak rajta, és állítólag egy hód is feljött már Zuglóig… A kezdet és a vég: Rákos-patak. (Kép és szöveg: BG)

3 hozzászólás

#1 Gábor 2021.06.21.19:09:23

Született zuglóiként a Rákos-patak nekem is egy jó régi, jó ismerős. Kisiskolás korunkban (40 éve!) a Csömöri úti tanuszodába jártunk úszni tanulni. Az a hely ma már csak emlék, a földet is sóval hintették be. És oda még a 44-es villamossal mentünk, mert ahhoz elég volt a BKV villamosbérlet is. Ez a 44-es villamos a mi korosztályunkhoz illő hosszúságú vonalon járt: a Baross tértől a Csömöri útig. Ez akkor nem rövidnek tűnt, hanem érthetőnek, elképzelhetőnek, jogosnak.
De visszatérve a Patakhoz: sokáig ez volt az egyetlen patak, amit láttam. Az egy dolog, hogy mesekönyvekben, regényekben írnak patakokról és filmekben is vannak. De a valóságban nincsenek is! Legalábbis egy városi gyerek számára. De a Rákos-patak mégis volt. Azt egyébként, hogy hol ered, sosem tudtam. Hogy hova torkollik be, azt akkor kezdtem el sejteni, amikor Angyalföldön is láttam egy táblára kiírva, hogy ott folyik a Rákos-patak. Jó volt olvasni a nevét. És nagyon jó volt látni is őt, újra.
❤❤❤

#2 VG 2021.06.22.12:14:52

Évekig itt jártam be dolgozni. Végig sétáltam a patak parton, majd a Duna parton a Dagály strand mögött (elött) és az Árpád híd alatt. Sajnos, mióta ezt a „parkolóházat” ideépítették a Dagály strandra, elvesztett a romantikáját. Már nincs ott a zöld hullámrács kerítés és mögötte az öreg jegenyefa sor… Egyébként, nem Angyalföldnél, hanem Vizafogónál ömlik a Dunába (A Váci út és a Duna közötti rész már Vizafogó).

#3 Bakos József 2021.12.02.17:26:46

egyszer csak két szó
Duna-parton kötőjeles
kiskacsák egy szó
Üdvözlettel: Bakos József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra