182. Kocsonya

2021. 06. 28. 3 hozzászólás

Nem éppen nyári téma, de most került elő. A kocsonya. Szeretem. Másokat meg kiráz a hideg tőle.

Eredeti hangalakja: kosonya lehetett, 1544 óta adatoljuk: állat csontos, bőrös részeiből főzött étel, amit hidegen fogyasztanak, mikor a leve már áttetsző, rezgő anyaggá dermedt. Állítólag ismeretlen eredetű, mint minden, ami régi. Czuczor és Fogarasi persze ehhez is ad ötletet: gyöke rokon a kacs, kocsány szókkal, melyek fogódzást, egymásba ragadást jelentenek. (Tényleg, a kocsonya is valami ragaszték!) A kocsord nevű ragadós növényünk is erre bizonyíték.

A leghíresebb kocsonya: a miskolci. A legendás miskolci kocsonyában ott pislog a béka. Ennek a történetnek próbáltam utánajárni, mondhatom sok érdekes esettel találkoztam. Talán az avasi és tetemvári pincék állandó hűs klímája miatt? Azért, mert akár nyáron is készíthették ezt az étket, ami a pincékben megfagyott? A korcsmákban és a vendéglőkben is tálalták ezt a fogást a vendégeknek. ,,1848-ban egy itthon járt képviselőnek az egyik avasi pince előterében kocsonyát tálalt vendéglátója. A hideg ételre jobban csúszik a bor – mondta valaki. A kocsonyát a hordók mellől egy tégláról vette fel, annakelőtte ott fagyasztotta azt. Az alkony félhomályban a képviselő evőeszközével megbökte a húsdarabot (cupákot) s rémülten, undorral látta, hogy egy kocsonyába fagyott béka, mert a húsdarab pislogni kezdett.” (Dobrossy István: A miskolci vendéglátás és vendégfogadók története 1745-1945, 132.) Egy másik történet szerint az 1800-as években egy avasi vendéglős úgy találta fel a kocsonyáját a vendégnek, hogy egy béka kandikált ki a tányérból. Ennek a sztorinak szomorú vége lett, állítólag annyira csipkelődtek vele a miskolciak az eset kapcsán, hogy szégyenében az öngyilkosságba menekült.

Nem tudom, hogy mondhatom-e: jó étvágyat? (Kép és szöveg: BG)

3 hozzászólás

#1 Katilla 2021.06.30.21:45:47

Jó étvágyat hozzá! Engem az a szerencse ért, ma már így mondom, hogy gyerekkoromban nem tették elénk csak úgy ezeket a mennyei falatokat, hanem meg kellett dolgozni értük, vagyis részt venni az általunk tartott állatok feldolgozásában. Aztán felnőttként valahogy ez már annyira nem tetszett, míg egy nap, hogy miért, hogyan, az egy másik történet, feladtam az állatok fogyasztását, vagyis vega lettem. S azóta sokszor eszembe jutnak G. B. Shaw szavai: „Az állatok a barátaim, s nem eszem meg a barátaimat!” S azóta ezt valahogy olyan jó kimondani, hogy az állatok a barátaim…mett tényleg így van.

#2 szentandrássy pál 2021.07.09.07:59:30

Ma már nem eszem bolti kocsonyát,mert mindegyiken érzem a zselatin izét. ettől viszont undorodom. Egyszer vettem liba aprólékot, ami szárny, nyak és mit tudom én mikből állt, és úgy megdermedt , hogy több napig
élvezhettem a kocsonyát.

#3 Normalverbraucher Ottó 2023.12.20.10:47:13

„Leichentee”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra