Kulturális örökségünk: a magyar nyelv

2021. 11. 07. nincs hozzászólás

Nyelvészek mellett irodalomtörténész, könyvtáros, művelődéstörténész, informatikus értekezett kulturális és nyelvi örökségünkről.

A konferencia első napján (2021. november 4-én) dr. Monok István, az MTA Könyvtár főigazgatója tartott előadást a könyvkultúrában megjelenő magyar anyanyelviségről. Másnap pedig a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport tagjai jártak körül egy-egy témát: a kulturális és nyelvi emlékezet fogalmát, a nyelvmegőrzés területeit, a nyelvi muzeológia kérdését, az anyanyelvi örökség számszerűsíthető és informatikailag feldolgozható módját, az archaizmusok problematikáját, valamint az anyanyelvi örökség pedagógiáját. 
• A nemzeti kultúra alapja a magyar nyelv.
• Idegen nyelven azt mondok el, amit tudok, anyanyelven azt, amit akarok.
• A kulturális emlékezet köré rítus, mítosz szerveződik.
• A kulturális emlékezet területeinek mind vannak nyelvi tükröződései, ezek a különféle nyelvi tájak.
• A nyelvmúzeum demokratikus intézmény, még ahhoz is szól, aki nem törődik a nyelvvel, mert az is használja a nyelvet.
• Az archaizmusok köre változik, vannak archaizmusok, amelyek visszatérnek.
• Aki a nyelv muzeológusa akar lenni, annak (könyv)hegyeket és (informatikai) felhőket kell megmozgatnia.
• Merjünk patetikusok lenni, ha már trágárnak lenni szabad.Az Alkalmazott nyelvészeti ankétot idén a sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetem fogadta be. Dr. Bolvári-Takács Gábor az egyetem rektora ezzel a rendezvénnyel nyitotta meg a tudomány hónapja rendezvénysorozatot az új egyetemen:
https://www.unithe.hu/2021/10/27/a-magyar-tudomany-unnepe-a-nyelvtudomany-eredmenyeinek-folhasznalasa-a-kulturalis-orokseg-archivalasaban/


A rendezvény összegzésében Balázs Géza elmondta, hogy a sorozat a nyelvtudomány aktuális hasznosítására, alkalmazási módjainak felhasználására született. Jövőre minden valószínűség szerint a digitális bölcsészet lesz a fő téma, amelyre várják az érdekeltek jelentkezését. Az Alkalmazott nyelvészeti ankét sorozatában 2019-ben az ELTE-n az igazságügyi nyelvészet, 2020-ben online-formában a nyelvterápia, 2021-ben a Tokaj-Hegyalja Egyetemen a kulturális és nyelvi örökség került szóba.

Az ankétok nyomán született tanulmányok az E-nyelv Magazinban olvashatók:
Írás- és nyelvész szakértő: http://e-nyelvmagazin.hu/lapszam/?sz=szakerto
Nyelvterápia: http://e-nyelvmagazin.hu/lapszam/?sz=nyelvterapia
A program támogatói:
Közösségépítés: család és nemzet, hagyomány és innováció tématerületi kiválósági pályázat (ELTE BTK), Nemzeti Kulturális Alap, Tokaj-Hegyalja Egyetem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra